Proces s 95-ročným zdravotníkom z Auschwitzu odročili

NETKY.SK • 29 Február 2016, 13:24 • 2 min
Proces s 95-ročným zdravotníkom z Auschwitzu odročili

NEUBRANDEBURG - Proces s 95-ročným bývalým nacistickým zdravotníkom z koncentračného tábora Auschwitz podozrivým z účasti na smrti 3681 ľudí, ktorý sa dnes mal začať v severonemeckom Neubrandenburgu, bol podľa vyjadrenia tamojšieho súdu odročený, pretože obvinený má problémy s vysokým tlakom a samovražedné myšlienky.

slovakia

left justify in out

Nový dátum pojednávania nebol stanovený, informovala agentúra DPA.

 

Súd mal posúdiť, či je tento muž, menom Hubert Zafke, vzhľadom na svoj vek a zdravotný stav schopný absolvovať proces.

 

Obvinený podľa všetkého pracoval ako zdravotník v nemeckom koncentračnom tábore Auschwitz, ktorý sa nachádzal na území dnešného Poľska, od 15. augusta do 14. septembra 1944. V tomto čase dozeral na prácu ďalších nacistov.

 

Štátni prokurátori uviedli, že počas uvedeného obdobia bolo v plynových komorách zavraždených 3681 ľudí. Tento počet vychádza zo zoznamov ľudí, ktorých do tábora dopravilo 14 vlakov. V jednom z nich sa pravdepodobne nachádzala aj 13-ročná Anna Franková, ktorá si písala denník, so svojou rodinou.

 

Odvolací súd vlani zmenil rozhodnutie súdu, podľa ktorého je bývalý nacistický zdravotník Hubert Zafke príliš chorý na to, aby mohol absolvovať súd.

 

Za posledný proces s páchateľmi holokaustu v Nemecku bol doteraz považovaný proces s účtovníkom z Auschwitzu Oskarom Gröningom, ktorý bol v júli 2015 odsúdený na štyri roky väzenia za spolupáchateľstvo pri vražde 300.000 ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies