Proces predkladania návrhu štátneho rozpočtu sa upraví

NETKY.SK • 17 August 2016, 13:02 • 2 min
Proces predkladania návrhu štátneho rozpočtu sa upraví

BRATISLAVA - Proces prípravy rozpočtu verejnej správy sa má zmeniť. Po novom by sa mala vypustiť povinnosť rezortu financií predkladať vláde návrh rozpočtu do 15. augusta bežného roka. Taktiež sa má zjednotiť aj vykazovanie rozpočtových údajov. Vyplýva to z návrhu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ktorý dnes schválila vláda.

slovakia

left justify in out

"Navrhuje sa, aby bol termín 15. august bežného roka, do ktorého Ministerstvo financií (MF) SR predkladá vláde SR návrh rozpočtu verejnej správy, vypustený. Doterajšia prax ukazuje, že verzia návrhu rozpočtu predkladaná na rokovanie vlády SR do 15. augusta bežného roka nebola schvaľovaná vládou SR," uviedol v dôvodovej správe rezort financií s tým, že verzia rozpočtu, ktorú schvaľoval vládny kabinet, bola výrazným spôsobom zmenená tak na strane príjmov, ako aj na strane výdavkov.

 

Vypustenie tohto termínu však neznamená, že rezort Petra Kažimíra (Smer-SD) nie je povinný predložiť rozpočet na prerokovanie vláde. "Táto povinnosť zostane zachovaná s tým, že MF SR je povinné predložiť návrh rozpočtu tak, aby ho vláda mohla predložiť Národnej rade SR do 15. októbra bežného roka, ak parlament nerozhodne inak," uvádza sa v dôvodovej správe. Do 15. októbra daného roka totiž štáty musia predložiť návrh štátneho rozpočtu na najbližší rok na posúdenie Európskej komisii.

 

Právnou normou sa tiež upravuje vykazovanie rozpočtovaných údajov. "S cieľom zjednotenia vykazovania rozpočtových údajov v rozpočte a v skutočnosti sa navrhuje zaviesť rozpočtovanie príjmov a výdavkov rozpočtovej organizácie, teda súčasťou rozpočtu rozpočtovej organizácie budú všetky príjmy a výdavky, s ktorými rozpočtová organizácia hospodári, vrátane prostriedkov prijatých od iných subjektov," vysvetlilo MF SR v predkladacej správe.

 

V návrhu novely sa zároveň upravuje postup v prípade, ak návrh rozpočtu verejnej správy obsahuje daňové a odvodové príjmy, ktoré neboli obsiahnuté v prognóze Výboru pre daňové prognózy zohľadnenej v návrhu rozpočtu verejnej správy. "Rozpočtované výdavky v príslušnom rozpočtovom roku bude možné použiť len v prípade, ak celková suma daňových a odvodových príjmov bude obsiahnutá v prognóze Výboru pre daňové prognózy v príslušnom rozpočtovom roku," uvádza sa v dôvodovej správe k predloženému materiálu. Výbor v súlade s ústavným zákonom o rozpočtovej zodpovednosti vypracováva prognózy daňových a odvodových príjmov najmenej dvakrát ročne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies