Problémy USA a eurozóny zhoršujú ekonomické vyhliadky Kanady

NETKY.SK • 27 Október 2011, 21:33 • 2 min
Problémy USA a eurozóny zhoršujú ekonomické vyhliadky Kanady

Problémy USA a eurozóny zhoršujú ekonomické vyhliadky Kanady

slovakia

left justify in out

img

Kanada, ktorej bankový sektor bez väčších problémov prešiel nedávnou finančnou krízou, sa pripravuje na zhoršenie svojej ekonomickej situácie. Dôvodom je kríza v eurozóne a pokračujúca stagnácia ekonomiky Spojených štátov.
Vo svojej najnovšej štvrťročnej správe kanadská centrálna banka skresala prognózu medziročného rastu ekonomiky vo 4. kvartáli z 2,9 na 0,8 %. Situácia by sa mala podstatne zhoršiť aj oproti 3. štvrťroku, v ktorom podľa Bank of Canada dosiahol rast hrubého domáceho produktu (HDP) okolo 2 %.
"Očakávame, že rast sa vo 4. štvrťroku výrazne spomalí," uviedla banka, podľa ktorej sa súčasná situácia v Európe a USA vo veľkej miere odrazí na ekonomike Kanady. Tá je vysoko závislá od exportu, najmä do susedných Spojených štátov.
Ekonomika Kanady sa veľmi rýchlo zotavila z finančnej krízy z roku 2008, najmä vďaka silne konzervatívnemu bankovému sektoru, ale aj vďaka zníženiu daní a vládnemu programu na podporu hospodárstva. Najmä na začiatku roka sa rýchlo vytvárali nové pracovné miesta, len v januári ich vzniklo štyrikrát viac, než ekonómovia očakávali.
Spotrebiteľská dôvera však v ostatných mesiacoch klesá. V októbri zaznamenala pokles už 5-krát za posledného pol roka a podľa prieskumu, ktorý uskutočnila Royal Bank of Canada, stále menej Kanaďanov počíta s tým, že ekonomická situácia sa v budúcom roku zlepší.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies