Problémy so žilami zelené paradajky či údená slanina nevyliečia

NETKY.SK • 20 Apríl 2016, 09:08 • 2 min
Problémy so žilami zelené paradajky či údená slanina nevyliečia

BRATISLAVA – Viacerí ľudia podľa skúseností lekárov riešia problémy so žilami vlastnými silami.

slovakia

left justify in out

"Mnohí sa snažia liečiť svojpomocne, od rôznych babských receptov cez rôzne gély, ktoré si kúpia na internete, či im poradia v lekárni. Keby sa skrátila doba od zistenia prvotných príznakov, ktoré si neuvedomujú ako vážny zdravotný problém, po návštevu lekára, bolo by to určite v prospech pacientov," hovorí všeobecná lekárka Diana Ganajová s tým, že by sa znížil počet komplikácií chronických žilových ochorení.

 

Namiesto vyhľadania lekára ľudia skúšajú recepty ako jablčný ocot, pohánka, zelené paradajky, cesnakový extrakt, kapustné listy, detské mydlo s ovčím mliekom, bravčovú masť aj údenú slaninu. Odďaľovanie návštevy lekára však znamená zachytenie ochorenia až v ťažšie liečiteľných štádiách. Už pri počiatočných ťažkostiach preto treba navštíviť všeobecného lekára pre dospelých alebo angiológa. Záujemcovia si teraz tiež môžu nechať nohy vyšetriť v mobilnej ambulancii s logom Hnutie za zdravé nohy, ktorá v nadchádzajúcich týždňoch navštívi 46 miest a obcí.

 

"Mnohí pacienti si myslia, že keď nemajú viditeľné kŕčové žily, tak nemajú chronické žilové ochorenie," skonštatovala Ganajová s tým, že to nemusí byť pravda. Prvé štádium môže byť aj bez vonkajších príznakov, upozornila. Pacienti však môžu mať subjektívne - napríklad kŕče. Prípadne sa na nohách môžu objaviť fialovomodré drobné žilky, či pavučinovité výraznejšie podkožné žilky. Sú pacienti, ktorí majú len mierne symptómy v podobe opuchov nôh či bolestí, ale majú už vážne postihnutý žilový systém. Naopak, pacienti s viditeľnými veľkými varixami nemusia mať žiadne ťažkosti.

 

Chronickým žilovým ochorením sa označujú rôznorodé chorobné stavy žilového systému dolných končatín s chronickým priebehom, ktorých pôvodnou príčinou je poškodenie žilovej steny. Spočiatku môže človek pociťovať len „ťažké nohy“, tlak v nohách, svrbenie, pálenie, nutnosť vykladať si nohy na stôl, príznaky sa zhoršujú v priebehu dňa, v letných mesiacoch, pri dlhom státí či cestovaní. Neskôr sa pridružuje opuch, ukážu sa kŕčové žily – varixy. Ide o ochorenie, ktoré sa postupne rozvíja a neliečené môže skončiť aj otvoreným vredom predkolenia.

 

Liečba býva komplexná a celoživotná. Okrem správnej životosprávy a fyzikálnej liečby sa používa kompresívna terapia, medikamentózna terapia – liečba venofarmakom, sklerotizačná a chirurgická terapia. Ak sú prítomné kŕčové žily, ošetrujú sa chirurgicky, aby sa ochorenie neskomplikovalo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona