Problémy so spánkom majú mnohí Slováci, väčšina z nich to nerieši

NETKY.SK • 16 Jún 2014, 09:23 • 2 min
Problémy so spánkom majú mnohí Slováci, väčšina z nich to nerieši

BRATISLAVA - Polovica Slovákov má problémy so spánkom. Napriek tomu mnohí tento problém s lekárom neriešia a len malá časť ľudí užíva lieky na predpis. Výsledky vyplynuli z marcového prieskumu spoločnosti GfK, ktorý bol realizovaný na vzorke 1000 respondentov na Slovensku a v Česku.

slovakia

left justify in out

"Spánkové poruchy predstavujú pre Slovákov a Čechov vážny problém. Je preto zarážajúce, že len necelá polovica ľudí to nejako rieši. Spoliehajú sa však prevažne na čaje na spanie, cvičenie a pohybovú aktivitu pred spánkom alebo na všeobecné rady a odporúčania. Len malá časť ľudí užíva na daný problém lieky predpísané lekárom," uviedla Eva Vlčková zo spoločnosti GfK.

 

Slováci a Česi uvádzajú rôzne spánkové poruchy ako nespavosť, poruchy dýchania počas spánku, netypické nočné správanie a motorické prejavy, alebo nadmerná denná spavosť. Vyše štvrtina Slovákov sa trápi s nespavosťou, dvaja z piatich s ňou bojujú každý deň.

 

Na Slovensku sa pacienti s problémami spánku liečia celkovo v 11 spánkových laboratóriách. Napríklad spánkové laboratórium Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) navštívi ročne 450 ľudí. Až 80 percent všetkých pacientov spánkového laboratória UNB sú muži vo veku 40 až 60 rokov. Pacienti sú tu hospitalizovaní dva až tri dni, lekári počas spánku vyšetrujú viacero parametrov ako elektroaktivitu mozgu, polohu tela či okysličenie krvi.

 

Krátkodobá nespavosť nie je závažný problém, ale ak nespavosť trvá viac ako tri mesiace, mal by človek vyhľadať špecialistu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies