Problémy s počtom zdravotníkov majú aj Prešov či Banská Bystrica

NETKY.SK • 30 Október 2020, 15:14 • 2 min
Problémy s počtom zdravotníkov majú aj Prešov či Banská Bystrica

PREŠOV, BANSKÁ BYSTRICA - Úspešnosť víkendového plošného testovania je ohrozená aj v Prešove. Problémy hlási aj mesto Banská Bystrica.

slovakia

left justify in out

Primátorka Prešova Andrea Turčanová informuje, že nemajú zdravotníkov, preto hrozí, že všetkých 66 odberných miest nebude otvorených. Aj s nimi však podľa nej hrozí, že ak by chceli otestovať všetkých, mnohí nestihnú.

 

Prešov

Tretie najväčšie slovenské mesto sa však podľa nej maximálne snaží, aby celá akcia prebehla plynulo.

 

„Máme však k dispozícii iba 66 odberných miest, ktoré nám schválili Ozbrojené sily SR. Vychádzajúc z údajov, že jedno odberné miesto zvládne otestovať maximálne 30 až 35 ľudí za jednu hodinu, je isté, že tento počet pre Prešov stačiť nebude. V prepočte to vychádza tak, že každé odberné miesto nestihne počas víkendu otestovať približne 200 ľudí. Ak sa prídu otestovať všetci Prešovčania s trvalým pobytom v meste, a obyvatelia, ktorí tu žijú prechodne, vo veku nad 10 rokov, nestihneme otestovať približne 15-tisíc ľudí,“ upozornila primátorka.
 

img

 

Banská Bystrica

Aj mesto pod Urpínom sa trápi s nedostatkom zdravotníkov. „Je preto možné, že nebudú otvorené všetky nami vytypované a zriadené odberné miesta,“ povedal primátor Banskej Bystrice Ján Nosko na sociálnej sieti. Správu o nedostatku zdravotníkov dostal tento pôvodne lekár-kardiológ informáciu od Ozbrojených síl SR. Vyzval zdravotníkov, aby sa hlásili na kontaktoch regionálneho veliteľstva vo Zvolene. 

 

600 študentov

Nosko tvrdí, že mesto je na testovanie pripravené po stránke materiálno-technického zabezpečenia, má aj dosť administratívnych pracovníkov. Chýbajú však zdravotníci. V hlavnom meste SNP bude 66 odberných miest a dve mobilné odberové jednotky. Jednou mobilnou jednotkou chcú testovať aj takmer 600 zahraničných študentov, ktorí študujú na Univerzite Mateja Bela.

 

V niektorých menších obciach už ani nepočítajú s tým, že sa u nich bude testovať, napríklad sa tak neudeje ani v Radošovciach, o čom sme písali v tomto príspevku. Dezinfekčné gély a rúška si mlžete zabezpečiť aj na stránke shop.netky.sk.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies