Problémy s parkovaním má väčšina miest na Slovensku

NETKY.SK • 25 Jún 2012, 11:25 • 2 min
Problémy s parkovaním má väčšina miest na Slovensku

Problémy s parkovaním má väčšina miest na Slovensku

slovakia

left justify in out

img

Väčšina miest na Slovensku sa borí s problémami s parkovaním. Najkritickejšia je podľa Ľubomíra Palčáka z Výskumného ústavu dopravného (VÚD) v Žiline táto otázka práve v centrách miest a na sídliskách.
      "Problém sa dá v súčasnosti riešiť buď výstavbou investične náročných garáží, alebo obmedzovaním vstupu áut do miest, či spoplatňovaním parkovania," uviedol pre TASR Palčák. Ideálne riešenie však podľa neho v súčasnosti neexistuje.
      Príčiny takýchto peripetií miest pramenia ešte z minulosti. "Najmä z výstavby obytných zón spred roku 1989, keď ešte nebola taká vysoká miera motorizácie na obyvateľa a s takým rapídnym rastom sa nepočítalo ani do budúcnosti," vysvetlil Ján Tomanovič, prevádzkový riaditeľ spoločnosti EEI, ktorá sa zaoberá riešením statickej dopravy v mestách. Problémom sú pritom podľa jeho slov i staré vraky, ktoré zaberajú parkovacie miesta aj niekoľko rokov.
      Výstavbe nových parkovacích miest podľa Tomanoviča najčastejšie bráni nedostatok pozemkov. "Ak sa aj vhodné pozemky nájdu, často sú nevysporiadané. Parkovacie miesta teda nie je kde postaviť," priblížil.
      Podľa Ladislava Nyersa, konateľa spoločnosti Špeciálne cestné práce Korekt, ktorá sa tiež zaoberá riešením statickej dopravy, často bráni výstavbe nových parkovacích miest nedostatok financií. "Tiež ochrana životného prostredia. Tam, kde by možno aj boli finančné prostriedky, niekedy brzdia výstavbu ochranárske združenia," dodal Nyers.
      Cena za výstavbu jedného parkovacieho miesta je pritom podľa odborníkov individuálna. Záleží od toho, na aký podklad sa parkovacie miesto stavia alebo z akého materiálu bude povrch. Teda, či to bude napríklad asfalt alebo zámková dlažba. Mesto tak môže zaplatiť za jedno parkovacie miesto od 400 eur vyššie. V parkovacom dome vychádza cena za jedno parkovacie miesto od 5500 eur a pri vytvorení miesta v podzemí sú ceny podľa stavebníkov ešte niekoľkonásobne vyššie.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies