Problémy s internetovou bezpečnosťou mala vlani až štvrtina občanov EÚ

NETKY.SK • 8 Február 2016, 15:43 • 2 min
Problémy s internetovou bezpečnosťou mala vlani až štvrtina občanov EÚ

BRUSEL - Štvrtina užívateľov internetu v Európskej únii čelila vlani ťažkostiam súvisiacim s internetovou bezpečnosťou. Slovensko sa s 13 percentami prípadov ocitlo na treťom mieste medzi krajinami EÚ s najmenším počtom prípadov tohto druhu.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo správy, ktorú pred Dňom bezpečnejšieho internetu, ktorý si pripomíname 9. februára, vydal štatistický úrad EÚ Eurostat. Najpočetnejšie problémy spojené s internetovou bezpečnosťou sa týkali počítačových vírusov, zneužívania osobných údajov, finančných strát vinou online podvodov a webových stránok nevhodných pre deti.

 

Bezpečnostné obavy zapríčinili, že niektorí užívatelia internetu v krajinách EÚ prestali vyvíjať určitú činnosť cez internet: 19 percent prestalo nakupovať online, 18 percent respondentov prestalo vykonávať bankové činnosti cez internet a 13 percent mimo svojho domova nevyužilo bezdrôtové internetové prepojenie cez mobilné zariadenia.

 

Vlani spomedzi členských štátov EÚ najmenej užívateľov internetu nespokojných s bezpečnosťou nahlásili Česká republika (10 percent), Holandsko (11 percent), Slovensko (13 percent) a Írsko (14 percent). Najviac sťažovateľov bolo v Chorvátsku (42 percent), Maďarsku (39 percent), Portugalsku (36 percent), na Malte (34 percent) a vo Francúzsku (33 percent).

 

Najčastejšie sťažnosti mali vlani občania EÚ na počítačové vírusy typu červ alebo trójsky kôň. Problémy s počítačovými vírusmi, ktoré viedli k strate uložených dát a osobného času, nahlásilo 21 percent Európanov. Najviac vírusov hlásilo Chorvátsko (41 percent), nasledujú Maďarsko (36 percent), Portugalsko (33 percent), Francúzsko (29 percent), Bulharsko a Malta (po 28 percent). Najmenej problémov s počítačovými vírusmi mali používatelia internetu v Holandsku (6 percent) v Českej republike (8 percent) a na Slovensku (9 percent).

 

V porovnaní s rokom 2010 sa vlani podiel užívateľov internetu, ktorí čelili počítačovým vírusom, znížil vo všetkých členských štátoch únie s výnimkou Chorvátska. Najvýraznejší pokles bol zaznamenaný na Slovensku - zo 47 percent v roku 2010 na 9 percent v roku 2015, čo je pokles o 38 percentuálnych bodov. Vlani 19 percent internetových užívateľov v EÚ prestalo pre bezpečnostné obavy objednávať online tovar alebo služby na súkromné použitie. Najviac to platilo v Rumunsku (35 percent), vo Švédsku (34 percent), v Portugalsku (30 percent) a vo Francúzsku (29 percent).

 

Bezpečnostné obavy v oblasti elektronického bankovníctva malo vlani 18 percent európskych používateľov internetu. Najviac ich bolo v Nemecku (27 percent) a Portugalsku (26 percent), potom v Taliansku (24 percent), v Španielsku (23 percent) a v Grécku (22 percent). V roku 2015 malo 13 percent Európanov obavy použiť mobilné pripojenia cez Wi-Fi mimo svojej domácej adresy. Najviac to platilo v Holandsku (22 percent), Lotyšsku (21 percent), Španielsku (20 percent) a Taliansku (19 percent).

 

Deň bezpečnejšieho internetu bol vyhlásený na podporu bezpečného a zodpovedného využívania online technológií a mobilných telefónov, najmä zo strany detí a mladých ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies