Problémy s Galaxy Note 7 znížili zisk Samsungu Electronics v 3. kvartáli o 17 %

NETKY.SK • 27 Október 2016, 08:26 • 2 min
Problémy s Galaxy Note 7 znížili zisk Samsungu Electronics v 3. kvartáli o 17 %

SOUL - Juhokórejská spoločnosť Samsung Electronics oznámila za 3. kvartál výrazný pokles zisku, pod ktorý sa podpísalo bezprecedentné zvolávanie na výmenu a nakoniec aj ukončenie výroby telefónov Galaxy Note 7. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Samsung uviedol, že čistý zisk za obdobie od júla do konca septembra dosiahol 4,4 bilióna wonov (3,55 miliardy eur), čo oproti rovnakému obdobiu minulého roka predstavuje pokles o 17 %. Dôvodom je prepad zisku kľúčovej mobilnej divízie Samsungu, práve pre zvolávanie telefónov Galaxy Note 7 na výmenu. Tento krok urobila spoločnosť v septembri, len dva týždne po uvedení modelu na trh, pričom na výmenu musela zvolať približne 2,5 milióna smartfónov. Príčinou boli problémy s prehrievaním, v niektorých prípadoch vznietením batérií Galaxy Note 7, či dokonca s horením telefónu. Keďže problémy pokračovali aj pri náhradných telefónoch, v polovici októbra firma oznámila, že s výrobou Galaxy Note 7, ktorý mal potiahnuť predaj v predvianočnej sezóne, končí.

 

Mobilná divízia tak v 3. kvartáli zaznamenala prevádzkový zisk len na úrovni 100 miliárd wonov. Na porovnanie, v 3. štvrťroku minulého roka dosiahol prevádzkový zisk v divízii 2,4 bilióna wonov. Táto divízia sa pritom na zisku najväčšieho výrobcu smartfónov na svete podieľa vyše 50 %.

 

Prevádzkový zisk celej spoločnosti sa prepadol takmer o 30 % na 5,2 bilióna wonov, čo je v súlade s odhadmi Samsungu zverejnenými začiatkom októbra. Tržby klesli o 7 % na 47,8 bilióna wonov.

 

Prepad zisku spoločnosti čiastočne zmiernili dobré výsledky jej divízie komponentov. Práve tá by podľa analytikov mala patriť k hlavným ťahúňom rastu v budúcom roku.

 

(1 EUR = 1240,92 KRW)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona