Problémy s dlhovým stropom v USA môžu poškodiť celý svet

NETKY.SK • 3 Október 2013, 17:53 • 2 min
Problémy s dlhovým stropom v USA môžu poškodiť celý svet

WASHINGTON - Neúspech pri zvyšovaní dlhového stropu v USA by mohol poškodiť nielen USA, ale aj zvyšok globálnej ekonomiky. Vo štvrtok to vyhlásila šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

slovakia

left justify in out

Podľa jej slov priveľká rozpočtová konsolidácia sa už negatívne prejaví na hospodárskom raste krajiny. V tomto roku ekonomika USA podľa predpokladov zaznamená rast nižší než dve percentá a v roku 2014 bude približne na úrovni jedného percenta.

Podľa Lagardeovej sa na jar eurozóna po šiestich kvartáloch dostane z recesie a v budúcom roku posilní o takmer percento. Japonská ekonomika by, ako sa zdá, mala uspieť s uvoľnenou monetárnou politikou a dostať sa z deflácie. Ekonomika krajiny by mala posilniť o približne jedno percento. "Deflácia sa blíži ku koncu a cítiť novonájdený optimizmus," povedala Lagardeová s tým, že Japonsko však musí prísť s dôveryhodným plánom ako na zníženie dlhu. "Ak to mám celkovo zhrnúť, globalizovaný svet bolí hlava," povedala Lagardeová v súvislosti s finančnou reguláciou. "Musí sa to urobiť, pretože od toho nezávisí nič menšie ako globálna finančná stabilita," dodala šéfka MMF.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona