Problémy Doprastavu môžu sťažiť výstavbu diaľnic

NETKY.SK • 27 Marec 2014, 14:05 • 2 min
Problémy Doprastavu môžu sťažiť výstavbu diaľnic

BRATISLAVA - Finančné problémy stavebnej spoločnosti Doprastav, a. s., ktorá požiadala súd o schválenie reštrukturalizácie, podľa ministra dopravy a výstavby Jána Počiatka môžu spôsobiť komplikácie pri realizácii diaľničných stavieb.

slovakia

left justify in out

Označil to za dôsledok nedávneho obdobia, keď v tendroch na stavbu diaľnic dominovali nízke ponúkané ceny. "Budeme sa s tým musieť vysporiadať," povedal vo štvrtok Počiatek zástupcom médií počas stretnutia lídrov slovenského stavebníctva na veľtrhu Coneco.

 

V prípade, že Doprastav nebude plniť svoje zmluvné záväzky na súčasných a rozbiehajúcich sa diaľničných stavbách, bude podľa neho penalizovaný. "A keď to nebude dlhodobo plniť, môže kontrakt aj zaniknúť. Budeme musieť pokračovať s niekým iným," pripustil Počiatek aj krajnú možnosť. Diaľničné stavby, kde je Doprastav jedným zo zhotoviteľov, podľa ministra zatiaľ ohrozené nie sú. Pripustil, že do problémov sa môžu dostať aj ďalšie veľké stavebné spoločnosti. "Potrebujú nejaký čas, aby sa s tým vysporiadali. A to je ešte otázka, kto ešte všetko bude musieť skončiť v reštrukturalizácii, aby sa dlhy, ktoré naakumulovali v minulosti, odpísali," dodal Počiatek. Súhlasí s tým, že je potrebné zmeniť zákon o reštrukturalizácii, aby problémy firiem neohrozovali ich dodávateľov. To je však podľa neho v kompetencii ministerstva spravodlivosti. 

 

Podľa najnovšej kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva od spoločnosti CEEC Research riaditelia stavebných firiem očakávajú, že výkony odvetvia sa v tomto roku zvýšia v priemere o 1,6 % a v budúcom roku o 3,2 %. V stavebníctve sú naďalej problémy v podobe zlej platobnej morálky časti investorov i stavbárov a problematická je niekedy aj kvalita projektových dokumentácií. "Optimistický výhľad a konečne návrat sektora k rastu po predchádzajúcich piatich rokoch poklesov podporuje i rastúci objem nových projektov, ktoré už projektové firmy pripravujú pre stavebné realizácie," zhodnotil výhľad riaditeľ CEEC Research Jiří Vacek. 

 

Tri štvrtiny zo sto oslovených stavebných firiem v prieskume chcú pre problémy s platením za vykonanú prácu začať zastavovať stavby a problémy riešiť súdne. Dve tretiny firiem potvrdili, že stavajú na hranici "bezpečnej" ceny a pätina už pod hranicou ceny, za ktorú je možné stavbu realizovať bez problémov. Takmer 40 % firiem označilo projekty za výrazne nekvalitné, čo malo za následok zvýšenie nákladov stavieb v priemere skoro o 20 %. 

 

"Zhoršujúca sa platobná morálka sa stala nočnou morou stavebníctva a úzko súvisí s niekoľkoročným prepadom v stavebníctve, ale aj nereálne nízkymi zmluvnými cenami," upozornil člen predstavenstva Inžinierskych stavieb, a. s. Košice Pavol Kováčik. Nevyhnutným dôsledkom toho sú podľa neho krach a insolventnosť stavebných firiem. "Cez nedostatočnú podnikateľskú etiku na Slovensku a známe problémy s vymožiteľnosťou práva sa obávam, že dospejú ku svojmu koncu aj slušní stavební podnikatelia," dodal Kováčik. Generálny riaditeľ Považskej cementárne, a. s. Ladce Anton Barcík tvrdí, že reštrukturalizácie, konkurzy a akože ozdravovanie dlžníkov na úkor veriteľov, poškodzujú a ohrozujú aj stabilizované stavebné spoločnosti. "Žiadne zlepšenie platobnej morálky sme nezaznamenali. Nie sú dodržiavané ani lehoty splatnosti nad sto dní," priblížil realitu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies