Problémom migrácie nie sú podľa Lajčáka kvóty, no jej zastavenie

NETKY.SK • 1 September 2015, 14:33 • 2 min
Problémom migrácie nie sú podľa Lajčáka kvóty, no jej zastavenie

BRATISLAVA/ BLED - V riešení problému narastajúcej migrácie do EÚ nie je podľa šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka hlavná otázka "to, ako si v únii podelíme utečencov, ktorí sú už tu, ale ako zabrániť tomu, aby neprichádzali ďalší".

slovakia

left justify in out

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák to uviedol na stretnutí so svojim slovinským rezortným kolegom Karlom Erjavcom v Blede, v Slovinsku. Minister Lajčák pripomenul, že od júnového summitu lídrov Európskej únie nedošlo k žiadnym zásadným krokom na zastavenie pašerákov, ktorí profitujú na utrpení iných. "Utečenci naďalej zomierajú pri zúfalých pokusoch dostať sa do EÚ Prečo nevidíme intenzívnejšiu spoluprácu bezpečnostných a spravodajských zložiek pri rozkladaní pašeráckych sietí? Ako je možné, že vonkajšia hranica EÚ je naďalej priepustná? V rámci EÚ potrebujeme otvorenú a úprimnú diskusiu o všetkých týchto aspektoch. Len tak sa môžeme posunúť bližšie k nájdeniu komplexného a udržateľného riešenia,“ uviedol minister Miroslav Lajčák. Agentúru SITA o stretnutí informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.


"Migrácia je pre nás momentálne problém číslo jedna a všetko úsilie v rámci EÚ by malo smerovať k jeho vyriešeniu," konštatoval ďalej Miroslav Lajčák na stretnutí so svojim slovinským rezortným kolegom Karlom Erjavcom v Blede. Obaja sa zhodli, že kvóty hoci riešia jeden čiastkový problém nie sú komplexnou odpoveďou na výzvu, ktorú predstavuje neustály prílev utečencov do Európy. S ministrom K. Erjavcom tiež konštatovali, že utečenci a migranti nemajú záujem ostávať v krajinách ako je Slovensko alebo Slovinsko a smerujú predovšetkým do západných krajín EÚ, kde ich priťahujú veľkorysé azylové systémy.


O probléme migrácie diskutoval Miroslav Lajčák v Blede aj so srbským premiérom Alexandrom Vučičom. Srbsko čelí veľkému náporu migrantov, ktorí prichádzajú cez Macedónsko a Grécko a snažia sa pokračovať ďalej do EÚ cez Maďarsko. Minister zahraničných vecí SR vyjadril pochopenie pre záťaž, ktorú v tejto súvislosti nesie Srbsko a ocenil, že ju zvláda bez toho, aby prijímalo krajné a diskriminačné opatrenia. Srbsko si podľa Miroslava Lajčáka zaslúži väčšiu podporu zo strany EÚ - nielen priamou pomocou pri zvládaní náporu utečencov, ale aj vo vlastnom integračnom procese otvorením konkrétnych kapitol prístupových rokovaní s EÚ čo najskôr.


Spomínané stretnutia sa uskutočnili na okraj Bledského strategického fóra, kde minister Miroslav Lajčák vystupuje v diskusii o problematike globálneho udržateľného rozvoja, dodáva sa v tlačovej správe z rezortu zahraničných vecí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona