Problematiku povodní treba riešiť dialógom všetkých zainteresovaných

NETKY.SK • 30 Jún 2010, 08:42 • 2 min
Problematiku povodní treba riešiť dialógom všetkých zainteresovaných

Problematiku povodní treba riešiť dialógom všetkých zainteresovaných

slovakia

left justify in out

Na tom, aby sa na Slovensku znížili povodňové riziká, je podľa Martina Kováča zo Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) potrebné pracovať celoročne, pričom by do tohto procesu mali byť zapojení všetci tí, ktorých sa táto problematika týka. Dialóg by sa tak mal viesť medzi správcami vodných tokov, pôdnych fondov a samosprávami. Za dôležité tiež považuje prehodnotenie súčasných finančných nástrojov tak, aby viac prostriedkov smerovalo na prevenciu.
"Dôležité je venovať sa revitalizácii poškodenej krajiny, pretože častokrát veľké celky ako polia nemajú žiadne ochranné prvky, žiadne protierózne opatrenia, sú zdrojom povrchového odtoku, ale zároveň aj veľkej pôdnej erózie," skonštatoval pre TASR. Okrem revitalizácie poľnohospodárskej krajiny považuje Kováč za potrebné revitalizovať aj lesy, kde by sa malo obnoviť napríklad hradenie bystrín. V mestách a obciach vidí Kováč rezervy v nakladaní s dažďovými vodami. Mnoho opatrení sa dá podľa neho zrealizovať aj na vodných tokoch.
Návrhu systémových opatrení a prístupov pre zníženie povodňových rizík sa venoval aj dnešný okrúhly stôl na ZMOS-e, kde diskutovali všetky zainteresované strany. Za dôležité napríklad zástupcovia samospráv považujú zavedenie poskytovania zálohových platieb pre obce na úhradu nákladov na povodňové zabezpečovacie a záchranné práce. Ako poznamenal Kováč, systém je nastavený tak, že trvá aj mesiace, kým sa mestá a obce k týmto prostriedkom dostanú. Preto by podľa ZMOS-u mali mať prostriedky v čase, keď ich potrebujú. "Tým sa pomôže aj tomu, že sa nevytvorí nejaký reťazec platobnej neschopnosti."
Základnou príčinou nedávnych povodní na Slovensku bol mimoriadne nepriaznivý vývoj meteorologickej a hydrologickej situácie. "Napriek tomu sa však na viacerých záplavách územia a vzniku povodňových škôd nemalou mierou podieľala ľudská činnosť alebo, naopak, nečinnosť," upozornilo ministerstvo životného prostredia. Medzi túto nečinnosť patrí napríklad zanedbanie údržby a čistenia priekop, záchytných rigolov a odvodňovacích kanálov, ale mnohokrát aj ich likvidácia pre novú výstavbu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona