Problémami roka 2015 bola kríza v sektore ošípaných, mlieka aj DPH

NETKY.SK • 29 December 2015, 15:39 • 2 min
Problémami roka 2015 bola kríza v sektore ošípaných, mlieka aj DPH

BRATISLAVA - Hlavnými problémami tohto roka bola v poľnohospodársko-potravinárskom sektore SR najmä kríza v sektore ošípaných, v sektore mlieka, daň z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny a vyplácanie priamych platieb. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

slovakia

left justify in out

"Za problém roka 2015 považujeme aj krízu v sektore ošípaných, kde sa aj naďalej rušili chovy ošípaných a znižoval sa počet zvierat. V oblasti rastlinnej výroby nás netešilo extrémne suché leto a jeho vplyv na úrodu jesenných plodín, ktorý zapríčinil pokles úrody kukurice na zrno, či slnečnice. Nateší nás ani fakt, že poľnohospodári nevedeli predať bohatú úrodu kvalitného obilia za ceny, ktoré by im pokryli výrobné náklady," zdôraznila.

 

SPPK podľa nej v tomto roku naďalej kritizovala konanie obchodných reťazcov a ich cenovú politiku, vysoké marže, ktoré uplatňujú smerom k dodávateľom slovenských potravín. "Neteší nás ani to, že Slováci sú stále slabí patrioti vo vzťahu k nákupu kvalitných slovenských potravín," poznamenala Holéciová. Počas tohto roka podľa hovorkyne SPPK intenzívne pracovala aj na riešení mliečnej krízy, ktorú spôsobilo ruské embargo na potraviny, nezáujem čínskych trhov o sušené kravské mlieko a zrušenie mliečnych kvót k 1. aprílu 2015.

 

Pod vplyvom stupňujúceho sa napätia v EÚ, protestov mliečnych farmárov, ale aj príkladného riešenia situácie napríklad vo Francúzsku, SPPK zorganizovala podobný protest – začiatkom septembra v Bratislave. "Aj vďaka tomuto verejnému zhromaždeniu pod názvom 'Politika EÚ likviduje mliečnych farmárov' sa slovenskí prvovýrobcovia mlieka dočkali pomoci zo strany štátu, keď im vláda vyčlenila 16,1 milióna eur na stabilizovanie sektora," upozornila.

 

Pripomenula zároveň, že počas roka 2015 SPPK riešila otázku vyplácania priamych platieb, podmienok, za akých môžu poľnohospodári dostať dotácie, riešila problém ANC oblastí (znevýhodnených oblastí), ale aj problematiku tzv. viacnásobných deklarácií.

 

Ďalšou dôležitou oblasťou, ktorej sa SPPK počas roka venovala, bola DPH na potraviny. "Aj vďaka SPPK sa nakoniec do definitívneho zoznamu vybraných potravín, na ktoré sa začne od januára 2016 uplatňovať nižšia sadzba dane, zaradilo ovčie a kozie mäso," dodala Holéciová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies