Problém so zvýšenou koncentráciou prachu má aj Prešov

NETKY.SK • 25 Január 2017, 06:36 • 2 min
Problém so zvýšenou koncentráciou prachu má aj Prešov

PREŠOV – Prešovská radnica vydala upozornenie, že v ovzduší na území mesta a jeho okolia boli zaznamenané zvýšené koncentrácie prachových častíc.

slovakia

left justify in out

Okrem nepriaznivých poveternostných podmienok prispieva k znečisteniu ovzdušia doprava a hlavne lokálne vykurovanie budov, vrátane rodinných domov, tuhými palivami. Informoval o tom tlačový referent Milan Grejták.

 

„Žiadame fyzické a právnické osoby, aby pri prevádzkovaní spaľovacích zariadení na spaľovanie pevného paliva (pece, kotly, krby) používali iba na to určené palivo. Spaľovanie odpadu v domácom prostredí je zakázané. V prípade, ak lokálne kúreniská a lokálne kotolne majú možnosť vykurovania zemným plynom, je vhodné tento spôsob kúrenia aspoň dočasne uprednostniť. Je žiaduce zvážiť aj cestovanie individuálnou automobilovou dopravou,“ píše sa na webstránke mesta.

 

V otvorenej výzve uvádza, že zvýšené koncentrácie prachových častíc majú nepriaznivé účinky na ľudské zdravie, ako je podráždenie horných dýchacích ciest s kašľom a kýchaním a podráždenie očných spojiviek. "Odporúčame obmedziť vetranie v čase inverzie (hlavne v podvečerných hodinách) i pohyb vo vonkajšom prostredí, hlavne deťom, starším a chorým ľudom. Trvanie nepriaznivého stavu sa podľa upozornenia Slovenského hydrometeorologického ústavu Bratislava predpokladá do zlepšenia poveternostných podmienok. Aktuálne informácie o kvalite ovzdušia na území SR sú online dostupné na stránke www.shmu.sk."

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies