Problém Mečiarových amnestií by sa mal aspoň v politickej rovine ukončiť

NETKY.SK • 13 Marec 2017, 18:01 • 2 min
Problém Mečiarových amnestií by sa mal aspoň v politickej rovine ukončiť

BRATISLAVA - Problém amnestií bývalého predsedu vlády SR Vladimíra Mečiara by sa mal aspoň v politickej rovine ukončiť. Domnieva sa dlhoročný vyšetrovateľ a v súčasnosti obhajca Peter Vačok.

slovakia

left justify in out

"Ide o veľmi, veľmi špecifickú situáciu, ktorá polarizuje spoločnosť nielen laickú, ale aj odbornú. Vo všeobecnosti zastávam názor, že retroaktivita v trestnom práve nie je žiaduca, ani nie je možná. Ale tá špecifickosť tejto situácie je v tom, že tu tieto inštitúty trestného práva boli zneužité a bolo zabránené objasneniu trestnej činnosti, respektíve zisteniu páchateľov štátneho orgánu a tieto inštitúty zneužil práve ten, ktorý bol za tento štátny orgán zodpovedný,“ povedal pre TASR Peter Vačok.

 

Bývalý vyšetrovateľ zdôraznil, že trestný zákon pozná aj trestný čin nadržovania. "To znamená, že kto akýmkoľvek spôsobom znemožní zistenie páchateľov a postavenie ich pred súd, sa dopúšťa trestného činu. Ja tvrdím, že toto by mala spoločnosť riešiť a mala by sa s týmto nejakým spôsobom vysporiadať. Ja osobne amnestie vidím v dvoch rovinách. Nie je podstatné ani to, či sa bude pokračovať v trestnom stíhaní, pretože to je trošku zložité – každá amnestia, respektíve milosť vynúti, aby boli prijaté určité rozhodnutia v trestnom konaní a tam tieto rozhodnutia zrušiť nie je také jednoduché obnovou konania, ale tam sú zase lehoty atď., v každom prípade aspoň v tej politickej rovine by sa tento problém mal ukončiť," dodal Vačok.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies