Problém bývania mladých sa dá vyriešiť!

NETKY.SK • 27 Júl 2013, 19:03 • 2 min
Problém bývania mladých sa dá vyriešiť!

Takmer polovica mladých ľudí má problém s bývaním.

slovakia

left justify in out

Slovensko trpí dlhodobým nedostatkom bývania. Podľa údajov Eurostatu pripadá u nás necelých 340 bytov na 1000 obyvateľov, pričom vo vyspelých krajinách EÚ je to v priemere vyše 420 bytov. Inými slovami, na Slovensku chýba viac ako 200 tisíc bytov. 

„K tomu treba dodať, že tento problém pociťujú najmä mladí ľudia. Takmer polovica mladých Slovákov od 18 do 34 rokov si nedokáže zabezpečiť vlastné bývanie, a preto zostáva aj naďalej bývať s rodičmi,“ ilustruje situáciu na trhu s bývaním predseda predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne (PSS) Imrich Béreš. Ako dodáva, dôsledkom tohto stavu je doslova preľudnenosť slovenských bytov. Realita je taká, že 450 tisíc mladých ľudí žije so svojimi rodičmi.

Z výplaty pol metra štvorcového


Veľa na tomto probléme nezmenil ani pokles cien nehnuteľností v predchádzajúcich rokoch. „Pre rozbeh trhu s rezidenčnými nehnuteľnosťami je dôležitý pomer príjmov k cene bytu. Slováci si za jednu priemernú výplatu dokážu kúpiť len asi pol štvorcového metra bytovej plochy. Napríklad vo Veľkej Británii sú to až dva metre a v Rakúsku je to jeden meter štvorcový,“ vysvetľuje I. Béreš. 

Vzhľadom na to, že trh s bytmi je dlhodobo deficitný a takmer úplne absentuje nájomný sektor, nedá sa očakávať zreálnenie relácie - cena bytu/príjem v najbližších rokoch. 

Ceny bytov v niektorých regiónoch však už mohli dosiahnuť svoje pomyselné dno. V tomto roku sa totiž podľa štatistických údajov pokles zastavil a v treťom štvrťroku už realitné kancelárie dokonca zaznamenali mierny nárast cien. 

Čo s tým?


Ako si teda majú mladí ľudia zabezpečiť svoje bývanie? Ideálnym riešením je začať sporiť čo najskôr, pretože čím skôr sa riešením tejto situácie zaoberáme, tým výhodnejšie riešenie môžeme dosiahnuť. Dokonca aj keď sa tento problém začne riešiť po maturite, môže byť už neskoro.

Rodičia by sa mali bývaním svojich detí zaoberať čo najskôr po narodení dieťaťa. Ak totiž nezačnú sporiť už od detstva alebo si sami nepripravia financie, ľahko sa im môže stať, že keď budú potrebovať kúpiť byt, nedokážu za primeraných podmienok získať úver. 

Viac sporíme


Čísla potvrdzujú, že stále viac ľudí začína sporiť, aby nepotrebovali neskôr úver na celú hodnotu nehnuteľnosti a aby ich finančná záťaž bola oveľa nižšia. Čím skôr začnete myslieť na budúcnosť svojich detí, tým viac im to uľahčíte.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona