Priznanie ukrajinského premiéra: Odklad podpisu dohôd s EÚ požadovalo Rusko

NETKY.SK • 26 November 2013, 17:57 • 2 min
Priznanie ukrajinského premiéra: Odklad podpisu dohôd s EÚ požadovalo Rusko

KYJEV - Premiér Mykola Azarov ako prvý ukrajinský predstaviteľ v utorok otvorene priznal, že za pozastavením príprav na uzavretie významných dohôd s EÚ stojí Rusko, čo Brusel ešte v pondelok ostro skritizoval.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia Azarova pred zahraničnými novinármi Moskva prišla s návrhom, aby Kyjev "odložil podpis a viedol rokovania" o možnom obnovení užších obchodných vzťahov s východným susedom. Ukrajinská vláda o zrušení podpisu rozhodla minulý štvrtok po tom, ako parlament neumožnil splnenie jednej z rozhodujúcich požiadaviek EÚ v podobe prepustenia väznenej opozičnej líderky Julije Tymošenkovej do zahraničia. Oficiálnym dôvodom rozhodnutia boli "národnobezpečnostné" záujmy.

"Ukrajina nechce byť bojovým poľom medzi Ruskom a EÚ," vyhlásil Azarov, zatiaľ čo sa v centre Kyjeva už tretí deň po sebe zišli tisíce protivládnych demonštrantov. Protesty sprevádzané stretmi s políciou sú najmasovejšími na Ukrajine od roku 2004, keď po sporných voľbách vypukla takzvaná Oranžová revolúcia. Prezident Viktor Janukovyč v pondelok vyzval Ukrajincov na upokojenie prostredníctvom videozáznamu na svojej internetovej stránke, kde sa im prihovoril prvýkrát od štvrtkového prehodnotenia plánov ďalšieho zbližovania s EÚ. Väznená Tymošenková krátko na to vyhlásila, že proti konaniu svojich politických súperov bude protestovať časovo neohraničenou hladovkou.

Stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso v pondelok reagovali ostrou kritikou na tvrdenia, podľa ktorých ukrajinská vláda v otázke podpisu asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode s EÚ podľahla nátlaku zo strany Moskvy. Ruský prezident Vladimir Putin predtým opakovane varoval pred odvetnými krokmi, ak by Ukrajinci dohody podpísali, a obvinil EÚ z "vydierania" Kyjeva. Van Rompuy a Barroso v stanovisku tvrdia, že Ukrajina stále môže k ponúkaným dohodám pristúpiť a nemala by nechať "prevážiť krátkodobé zretele nad dlhodobými výhodami".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies