Priznanie k dani z nehnuteľnosti sa podáva a o úľavy žiada do 1. feburára

NETKY.SK • 5 Január 2016, 15:25 • 2 min
Priznanie k dani z nehnuteľnosti sa podáva a o úľavy žiada do 1. feburára

BRATISLAVA - Obecné a mestské úrady už v týchto dňoch preberajú daňové priznania, ktoré musia starí aj noví majitelia bytov, pozemkov a stavieb podať najneskôr 1. februára 2016 na tom úrade, v katastri ktorého sa nehnuteľnosť nachádza.

slovakia

left justify in out

Do konca januára treba požiadať aj o úľavu na dani z nehnuteľnosti podaním priznania a vyplnením príslušnej prílohy. Vzťahuje sa to najmä na majiteľov nad 62 rokov, zdravotne ťažko postihnuté osoby a poberateľov sociálnych dávok, v opačnom prípade im nárok na nižšiu daň zanikne.

 

"Podmienkou je, že obec alebo mesto takúto úľavu majiteľom nehnuteľností poskytuje, o čom sa môžu dozvedieť z ich platných všeobecne záväzných nariadení. Ak si daňovníci uplatnili úľavu v predchádzajúcich obdobiach, priznanie už podávať nemusia. Pokiaľ ide o zmenu vlastníkov na základe kúpnej a darovacej zmluvy, rozhodujúci je dátum povolenia vkladu do katastra nehnuteľností, ak bol povolený vlani a najneskôr k 1. januáru 2016, tak priznanie podávajú noví aj pôvodní vlastníci," upozornila vedúca úradu miestnych daní a poplatkov Mestského úradu v Banskej Bystrici Viera Dudíková. Pôvodný vlastník podáva priznanie označené ako čiastkové priznanie na zánik daňovej povinnosti a nový vlastník podáva priznanie alebo čiastkové priznanie podľa toho, či už v obci podával priznanie alebo nie.

 

Priznanie podávajú aj tí, ktorí k 1. januáru tohto roka mali už právoplatné stavebné povolenie alebo kolaudačné rozhodnutie.

 

Dedičia mali povinnosť priznanie k dani z nehnuteľností podať už počas roka 2015, a to do 30 dní od vzniku daňovej povinnosti, ktorá vzniká prvým dňom mesiaca nasledujúceho po dni právoplatnosti osvedčenia alebo rozhodnutia o dedičstve. Rovnako je to aj v prípade zmien vlastníkov na základe dražby, keď sa priznanie podáva tiež do 30 dní po príklepe alebo právoplatnosti dražby.

 

"Priznanie podáva aj ten, kto v predchádzajúcom roku menil účel využitia stavby. Napríklad, ak niekto zmenil nebytový priestor na byt alebo naopak, a to aj keď nedošlo k zmene vlastníka. Tiež vtedy, keď začal užívať pozemok na základe zmluvy so Slovenským pozemkovým fondom. V takom prípade totiž bude platiť daň v tomto roku už nájomca. Ďalej, ak na liste vlastníctva došlo k zmene druhu pôdy, napríklad orná pôda sa zmenila na trvalý trávny porast alebo na záhradu, či zastavanú plochu, keďže sa už na príslušnú výmeru bude vzťahovať iná sadzba dane. Pokiaľ takáto zmena nastala, má to vplyv aj na výpočet dane," objasnila Dudíková.

 

Pokiaľ niekto vlani dostal stavebné povolenie na prístavbu, na rekonštrukciu stavby, priznanie podáva až po právoplatnom skolaudovaní stavby. Ak sa tak stalo vlani, priznanie podáva do konca januára, keďže plocha sa tým pádom zväčší a zaplatí vyššiu daň. Priznanie sa podáva aj na stavebné parcely, ak stavebné povolenie nadobudlo právoplatnosť k 1. januáru tohto roka. Rozhodujúca je výmera pozemkov uvedených v právoplatnom stavebnom povolení, ktorá sa zdaní sadzbou dane určenej pre stavebné pozemky.

 

Tlačivá aktuálnych priznaní sú zverejnené na webovej stránke Ministerstva financií SR, ale k dispozícii sú aj na obecných a mestských úradoch. Ide o tie isté tlačivá, na ktorých sa podávali priznania aj v minulom roku. Určené sú pre fyzické aj právnické osoby a spoločné pre daň z nehnuteľností, daň za psa, daň za predajné automaty a nevýherné hracie prístroje. Pokiaľ si však niekto ani po minulé roky nesplnil povinnosť, musí to urobiť dodatočne, avšak na tlačivách platných pre daný rok. Dodatočné priznania môže daňovník podať štyri roky spätne.

 

Priznanie sa podáva osobne na príslušnom obecnom alebo mestskom úrade, v katastri ktorého sa nehnuteľnosť nachádza alebo poštou najneskôr v pondelok, 1. februára 2016. Majitelia a nájomcovia, u ktorých vlani nenastala žiadna zmena a po minulé roky si riadne splnili povinnosť, takže priznanie podávať nemusia, dostanú počas roka poštou rozhodnutie s výškou dane. Sankcie za nepodanie priznania v lehote sa podľa závažnosti pohybujú od 5 do 3000 eur. V prípade, že daňovník nebude reagovať na výzvy, hrozí mu vyššia pokuta, a to od 10 až do 6000 eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona