Priznanie k dani z motorových vozidiel treba podať najneskôr 1. februára

NETKY.SK • 6 Január 2016, 15:30 • 2 min
Priznanie k dani z motorových vozidiel treba podať najneskôr 1. februára

BRATISLAVA – Podnikatelia sú povinní v tomto roku podať daňové priznanie k dani z motorových vozidiel a daň zaplatiť najneskôr 1. februára, inak im daňový úrad uloží pokutu vo výške od 30 eur do 16.000 eur.

slovakia

left justify in out

V tomto roku zaplatia nižšiu daň. Rezort financií sadzby zjednotil na sadzbách toho vyššieho územného celku, kde boli doteraz v priemere najnižšie a ich počet zredukoval z pôvodných viac ako 860 na 49, aby tak systém dane zjednodušil a sprehľadnil. Využiť už možno aj rôzne ekologické úľavy.

 

"Menej budú platiť takmer všetci a predovšetkým majitelia nových vozidiel, ktoré menej zaťažujú životné prostredie, keďže majú zľavu zo základnej sadzby až 25 %. Tí podnikatelia, ktorí využívali elektromobily, majú dokonca nulovú sadzbu dane," informovala TASR hovorkyňa Ministerstva financií (MF) SR Alexandra Gogová.

 

Firmy, zamestnávatelia a živnostníci priznanie podávajú a daň platia už len jednému daňovému úradu.

 

"Právnické osoby podľa sídla a fyzické podľa trvalého pobytu. Ak nemožno určiť miestnu príslušnosť podľa sídla alebo u fyzickej osoby podľa trvalého pobytu, riadia sa miestom umiestnenia organizačnej zložky daňového subjektu podľa Obchodného zákonníka, inak miestom, v ktorom daňový subjekt vykonáva prevažnú časť svojej činnosti," objasnila pre TASR hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková. Ak miestnu príslušnosť daňového úradu nemožno určiť ani podľa týchto kritérií, správcom dane je Daňový úrad Bratislava a pre vybrané daňové subjekty špeciálny daňový úrad, ktorý sídli tiež v Bratislave.

 

Dani z motorových vozidiel podliehajú motorové vozidlá s menej ako štyrmi kolesami a štvorkolky (kategórie L), vozidlá určené na prepravu osôb (kategórie M), určené na dopravu nákladov (kategórie N) a prípojné vozidlá (kategórie O).

 

Daň sa v rámci celého Slovenska platí už na jeden účet. Číslo sa skladá z predčíslia (501163), zo základného čísla označujúceho daňový subjekt (OÚD) a z identifikačného kódu Štátnej pokladnice (8180). Ku každej platbe dane je potrebné uviesť správny variabilný symbol, pre daň z motorových vozidiel za rok 2015 je 1700992015.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona