Príznaky roztrúsenej sklerózy

NETKY.SK • 29 Júl 2017, 10:16 • 2 min
Príznaky roztrúsenej sklerózy

BRATISLAVA - Roztrúsená skleróza je zákerná choroba, pri ktorej vaše vlastné telo napáda samo seba a ochromuje sa. V krajnom prípade až do ochrnutia, nehybnosti a nemohúcnosti. Roztrúsená skleróza má tú nevýhodu, že u nej nie sú spočiatku žiadne naozaj viditeľné prejavy. Má ale príznaky, ktoré sú pre ňu typické a ktoré by ste nemali podceňovať.

slovakia

left justify in out

Zbystrite pozornosť napríklad vtedy, keď máte pocit zahmleného videnia - obvykle len na jednom oku, môže byť ale aj na oboch. Možno ide o zápal očného nervu. Môžete vidieť horšie kontrast farieb alebo cítiť presvetlenie, častá býva bolesť oka pri jeho pohybe, niekedy sa môžu objaviť výpadky v zrakovom poli. V najťažšom priebehu môže dôjsť až k strate zraku na postihnutom oku.

 

Roztrúsená skleróza (RS) sa prejavuje aj stratou alebo poruchou citlivosti. Pálenie, brnenie, mravčenie, iné reakcie na teplo alebo naopak chlad, niektoré miesta na tele môžu byť úplne necitlivé. Často sa tieto prejavy objavujú na polovici tela alebo tiež symetricky na nohách, trupe, niekedy len na prstoch rúk alebo nôh. Sú neprehliadnuteľné a nepríjemné.

 

Jedným z prejavov roztrúsenej sklerózy býva zvýšená slabosť horných aj dolných končatín. Môže byť postihnutá jedna strana tela alebo dolnej končatiny. Cítite istú neobratnosť, slabosť, často zakopávate, rýchlo sa unavíte. Neskôr sa už chorí bez opory neudrží na vlastných nohách, niekedy sú odkázaní na invalidný vozík.

 

obrazok

 

Roztrúsená skleróza postihuje centrum hlavových nervov. Závraty, neistota pri chôdzi, dvojité videnie, spontánne zášklby, ochrnutie lícneho nervu, tvárové bolesti, zhoršená reč alebo prehĺtanie, trasenie rúk, kolísanie rovnováhy, zhoršenie výslovnosti, zlý odhad vzdialenosti - to všetko je veľmi vážnym signálom, že by ste čo najskôr mali navštíviť lekára.

 

Drvivá väčšina pacientov (až 90 percent) má problémy s močením. Buď sa im chce na záchod veľmi často, alebo naopak nie sú schopní sa vycikať úplne, takže môže dochádzať k úniku moču. Pacientov s roztrúsenou sklerózou tiež trápia časté infekcie močových ciest. Problémy nastávajú aj s chodením na veľkú. Opäť je to z extrému do extrému - buď vás môže trápiť zápcha, alebo naopak únik stolice. U mužov sa zase veľmi často prejavujú poruchy erekcie.

 

Nenápadné prejavy roztrúsenej sklerózy môžete pozorovať napríklad na zlom sústredení, miernej zábudlivosti, zhoršenej schopnosti riešiť úlohy bežného života. Stáva sa, aj keď veľmi zriedka, že sa prejaví aj demencia, prípadne depresie.

 

obrazok

 

Roztrúsená skleróza sa môže prejaviť či zhoršiť v tehotenstve a počas dojčenia. Ženy s diagnózou RS môžu požiadať o bezplatné prerušenie tehotenstva.
 

Pacienti s roztrúsenou sklerózou nesmú byť v strese. Pomáha im slnko - s mierou. Moc opaľovania, moc námahy a moc horúcej vody môžu všetko zhoršiť.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies