Príznaky rakoviny, ktoré netreba podceňovať

NETKY.SK • 21 November 2013, 13:07 • 2 min
Príznaky rakoviny, ktoré netreba podceňovať

BRATISLAVA – Nemusia znamenať nič, ale tiež môžu byť osudovým znamením. Prečítajte si 15 príznakov, ktorými sa hlási rakovina.

slovakia

left justify in out

Chudnutie

Veľa žien by sa potešilo, ak by sa im podarilo schudnúť bez námahy. No nevysvetliteľné chudnutie (približne 4 kg za mesiac) je podozrivé. Tento príznak je veľmi častým javom pri rakovine, no môže to mať za následok okrem iného aj hyperaktivita štítnej žľazy.

Nafukovanie

Plynatosť je úplne bežná záležitosť, nik jej nevenuje pozornosť. Ale mohla by byť znakom napríklad nádoru na vaječníkoch. Pokiaľ vás teda trápi plynatosť vo väčšej miere a dlhší čas vyhľadajte lekára.

Zmeny na prsiach

Väčšina žien pozná svoje prsia veľmi dobre a vie, že si má všímať prítomnosť hrčiek. Ale to nie je jediná zmena, ktorá napovedá o rakovine. Objaviť sa môže začervenanie a tuhnutie kože, čo môže poukazovať na rakovinu pŕs. Premenami tiež môžu prejsť bradavky, a to vo forme zmeny tvaru či prítomnosť výtoku.

Krvácanie mimo menštruácie

Ženy v plodnom veku často ignorujú krvácanie mimo menštruačného cyklu, ale to nie je správne. Naviac často si pomýlia krvácanie z tráviaceho traktu za to menštruačné. Krvácanie z pošvy mimo menštruácie môže napovedať o rakovine maternice. No a krvácanie z konečníka zase o rakovine hrubého čreva.

Kožné zmeny

Veľa z nás vie, že by sme si mali kontrolovať rôzne znamienka na našom tele. Ale pozor by sme si mali dávať aj na zmenu pigmentácie a nezanedbať nadmerné šúpanie kože.

Ťažšie prehĺtanie

Ak máte problémy s prehĺtaním, možno ste tomu už prispôsobili stravu a je to lepšie. No tento problém vás môže upozorňovať na rakovinu pažeráka, a preto ju netreba podceňovať.

Krv na nesprávnom mieste

Pokiaľ objavíte krv v moči alebo v stolici, nepredpokladajte hneď, že ide o prechladnutie alebo hemeroidy. Možno sa jedná o rakovinu hrubého čreva a mali by ste teda podstúpiť niekoľko vyšetrení. To platí aj vtedy ak budete krv vykašliavať.

Bolesť brucha a depresie

Každá žena s bolesťami brucha a pocitmi depresie by mala byť vyšetrená. Depresia by mohla byť spojená s rakovinou podžalúdkovej žľazy, aj keď tejto spojitosti vedci nerozumia.

Zlé trávenie

Dámy, ktoré boli niekedy tehotné, si možno pamätajú, že s pribúdajúcou váhou sa mohli objaviť aj problémy s trávením. Avšak podobné problémy bez známych príčin sú tiež varovným signálom. Mohlo by ísť o rakovinu pažeráka, žalúdku či hrtanu.

Zmeny v ústach

Na svoje ústa by si mali dávať pozor najmä fajčiari. Biele povlaky a tmavšie miesta v ústnej dutine či na povrchu jazyka môžu znamenať prednádorový stav a môžu vyústiť v rakovinu.

Bolesť

Ako ľudia starnú, majú tendenciu si viac sťažovať čo ich bolí. No bolesť, aj keď akokoľvek bezvýznamná, môže súvisieť s rakovinou. Ak problémy pretrvávajú, a nemajú žiadne iné racionálne vysvetlenie mala by prebehnúť lekárska prehliadka.

Zmeny lymfatických uzlín

Ak si všimnete hrčky alebo opuch lymfatických uzlín v podpazuší, na krku či kdekoľvek inde na tele, malo by to zalarmovať vašu pozornosť. Najčastejšie to signalizuje prebiehajúcu infekciu, ale môžu sa objaviť aj u nádorového ochorenia.

Horúčka

Pokiaľ nie je horúčka súčasťou infekčného ochorenia, mohla by byť spojená s nádorom. Väčšinou sa vyskytuje až pri rozšírenom ochorení do celého tela, ale napríklad v prípade leukémie sa môže jednať o častý príznak.

Nevoľnosť

Patrí tiež medzi neurčité príznaky, ktoré môžu sprevádzať rakovinové ochorenie.

Neprestávajúci kašeľ

Kašeľ typicky sprevádza nachladnutie, chrípku, alergiu a zároveň môže byť tiež nežiadúcim prejavom niektorých liekov. Neustupujúci kašeľ si ale zaslúži pozornosť. Obzvlášť ťažké je hodnotiť tento jav u fajčiarov, tí by si mali dať pozor na zmenu charakteru a frekvenciu kašľa, na ktorý sú možno zvyklí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona