Prix Médicis za romány získali Antoine Volodine a Lily Brettová

NETKY.SK • 4 November 2014, 16:34 • 2 min
Prix Médicis za romány získali Antoine Volodine a Lily Brettová

PARÍŽ - Niekdajší učiteľ ruštiny, francúzsky spisovateľ Antoine Volodine (64) a austrálska autorka Lily Brettová (68) sa stali tohtoročnými laureátmi renomovanej literárnej ceny Prix Médicis za románovú tvorbu. Nedotované ocenenie, ktoré patrí medzi najvýznamnejšie svojho druhu vo Francúzsku, získal v kategórií esejí Frédéric Pajak za dielo Manifeste incertain.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom francúzske médiá.
     

Príbeh oceneného románu Terminus radieux, ktorý napísal Antoine Volodine, sa odohráva na Sibíri, zasiahnutej po jadrovej katastrofe rádioaktívnym žiarením a obývanej mutantmi.
     

Aj keď sa mnohé autorove diela odohrávajú v budúcnosti, samotný literát nepovažuje svoje práce za sci-fi literatúru.
     

Antoine Volodine je pseudonym, ktorý autor hlásiaci sa k postexotizmu používa popri troch ďalších umeleckých menách (Manuela Draeger, Elli Kronauer Lutz Bassmann).
     

Literát, ocenený už v minulosti viacerými trofejami, priblížil francúzskym čitateľom aj diela ruských spisovateľov, vrátane bratov Strugackých a Viktorie Tokarevovej.
     

Ocenená austrálska literátka sa narodila v rodine preživších holokaustu v jednom z provizórnych táborov na území Nemecka v septembri 1946. Rodina sa v roku 1948 vysťahovala do Austrálie, kde sa talentovaná tínedžerka začala venovať písaniu a v rámci spolupráce s rockovým magazínom mohla pripraviť aj rozhovory s takými velikánmi ako napríklad Jimim Hendrixom, členmi skupiny The Who alebo The Rolling Stones. Práve z týchto skúseností čerpala v teraz ocenenom románe, ktorého hrdinkou je tiež 19-ročná novinárka z druhej polovice 60. rokov.
     

Dielo všestrannej literátky, ktorá žije s manželom, austrálskym maliarom Davidom Rankinom už štvrťstoročie v New Yorku, tvoria nielen romány a iné prozaické útvary, ale aj poézia a eseje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies