Prívrženci zdravej výživy. Kto je kto?

NETKY.SK • 12 Marec 2016, 15:43 • 2 min
Prívrženci zdravej výživy. Kto je kto?

BRATISLAVA - Kým boli len vegetariáni, bolo jasno. Jednoducho sa im nevarilo mäso a na chlebíčky sa nedávala šunka, ale len syr. Lenže doba pokročila a zásadou zdravej výživy už pre niektorých nie je len absencia mäsa. A kto sa má v tých vegánoch, frutariánoch a vitariánoch vyznať?

slovakia

left justify in out

Vegetarián je človek, ktorý neje mäso a ani výrobky zo zvierat, takže si nedá ani želatínu a vyhýba sa aj masti. Skrátka nechce nič, kvôli čomu bolo zabité nejaké zviera. Väčšina vegetariánov sa mäsa vzdala kvôli slobode zvierat, avšak nejesť mäso je stále populárnejšie a podľa niektorých štúdií aj zdraviu prospešné.

 

Vegán je niekto ako vegetarián, akurát k tomu ešte neje mliečne výrobky. Nechce vôbec nič, čo pochádza od zvierat. Takže mu neponúkajte ani ten chlebík so syrom. Uvariť vegánovi dá celkom zabrať, pretože sa musíte obísť bez mlieka, smotany, syra a vajec. Stopercentný vegán nekonzumuje ani med, pretože pochádza od včiel. Podľa vegánov ide o vykorisťovanie tohto drobného hmyzu.

 

Vitariánstvo je založené na surovej strave, ale len na tej vegánskej, takže jete surovú zeleninu, ovocie alebo ďalšie plody. Mnoho ľudí, čo sa dalo na surovú stravu, si ju nemôže vynachváliť, cíti sa po nej ľahko a zároveň plní energie, ženy po nej zaznamenávajú lepšiu pleť a štíhlejší pas.

 

Frutarián je človek, ktorý nielenže neobmedzuje slobodu zvierat, ale ani rastlín. Ten by len tak niečo neodtrhol len preto, aby si zaplnil žalúdok. Je výhradne len to, čo spadne na zem, teda ovocie, orechy, alebo semená. Táto jednostranná strava založená hlavne na ovocí je veľmi obtiažna, radšej ju neskúšajte, okrem toho v ovocí je veľa cukru, a to najmä v tom šľachtenom.

 

Pescetarián je niekto ako vegetarián, tiež neje mäso, ale len niektoré. Takú rybu si rád dopraje. Je tiež mliečne výrobky a vajcia. Podľa lekárov je tento druh vegetariánstva najzdravší. Rybie mäso vám dodá veľa potrebných živín.

 

Makrobiotik okrem mäsa a mliečnych výrobkov neje aj niektoré druhy obilnín. Takže si nemusíte lámať hlavu, čo mu dáte na chlebíček, pretože by nejedol ani ten chlebíček. Iba ak by bol z celozrnnej múky. Okrem toho mu neponúkajte ani víno či kávu. Tento spôsob stravovania sa neodporúča malým deťom, ktoré by kvôli tomu mohli mať výživový deficit.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies