Prívrženci neúspešného kandidáta na prezidenta v Gabone podpálili parlament

NETKY.SK • 1 September 2016, 13:48 • 2 min
Prívrženci neúspešného kandidáta na prezidenta v Gabone podpálili parlament

LIBREVILLE - Vyhlásenie súčasného prezidenta Gabonu za opätovného víťaza volieb hlavy štátu vyvolalo v stredu nepokoje v tamojšom hlavnom meste, kde podporovatelia opozície okrem iného podpálili budovu parlamentu.

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov uviedla, že požiar zachvátil časť sídla dolnej komory parlamentu v Libreville po tom, ako popoludní vnikli dovnútra demonštranti nespokojní s výsledkami prezidentských volieb. Napriek nasadeniu hasičov bolo po zotmení vidieť z diaľky, ako z budovy stále šľahajú plamene.

 

Podľa britskej stanice BBC stoja za podpaľačským útokom prívrženci opozičného kandidáta Jeana Pinga, ktorý sa v zverejnených výsledkoch volieb umiestnil ako druhý v poradí, tesne za úradujúcim prezidentom Alim Bongom Ondimbom. Opozícia víťazstvo Ondimbu odmietla uznať a obviňuje jeho tábor z podvodu.

 

Krátko po oznámení výsledkov sobotňajších volieb vo vysielaní štátnej televízie vypukli v uliciach Libreville potýčky medzi demonštrantami a políciou, ktorá sa snažila obnoviť poriadok pomocou slzotvorného plynu a vodného dela. Prívrženci opozície následne podpaľovali budovy, rabovali a pokúsili sa tiež vniknúť do sídla volebnej komisie. Na väčšine križovatiek a čerpacích staníc boli rozmiestnení policajti a vojaci.

 

Podľa predbežných výsledkov si prezident Ondimba v jednokolových voľbách zabezpečil druhé sedemročné funkčné obdobie, pričom získal 49,8 percenta odovzdaných hlasov. Jeho jedinému protikandidátovi Pingovi pripisujú zisk 48,2 percenta. Zverejnené výsledky musí ešte oficiálne potvrdiť gabonský ústavný súd.

 

Ondimba sa ujal vlády po smrti svojho otca, ktorý bol vo funkcii nepretržite takmer 42 rokov. Jeho víťazstvo v prezidentských voľbách v roku 2009 vyvolalo vlnu násilia a potýčok medzi protestujúcimi a políciou.

 

Francúzsko, USA i EÚ podľa Reuters vyzvali na upokojenie situácie v Gabone po najnovších voľbách a zverejnenie výsledkov z jednotlivých volebných miestností v záujme vyššej transparentnosti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona