Prívrženci IŠ obsadili univerzitu a úrady v meste na pobreží Lýbie

NETKY.SK • 20 Február 2015, 08:52 • 2 min
Prívrženci IŠ obsadili univerzitu a úrady v meste na pobreží Lýbie

KÁHIRA - Líbyjskí militanti deklarujúci vernosť extrémistickej skupine Islamský štát (IŠ) sa v uplynulých dňoch zmocnili univerzity a vládnych budov v meste Surt (Syrta) na pobreží Stredozemného mora.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok o tom informovali miestni obyvatelia, zatiaľ čo v sociálnych médiách sa objavili videozábery konvoja s vlajkami IŠ prechádzajúceho ulicami. Podľa jedného z obyvateľov je univerzita v rukách extrémistov od stredy, ešte deň predtým však obsadili budovy miestnej samosprávy, odkiaľ vyhnali všetkých zamestnancov. Ďalší obyvatelia uviedli, že prívrženci IŠ majú pod kontrolou aj iné vládne objekty vrátane rozhlasovej stanice.


V prístavnom meste známom ako rodisko niekdajšieho vodcu Muammara Kaddáfího extrémisti v decembri a januári zajali skupinu 21 egyptských kresťanov, ktorí prišli do Líbye pracovať. Po tom, ako počas uplynulého víkendu zverejnili záznam z ich popravy, Egypt uskutočnil nálety na údajné objekty IŠ v Líbyi. Medzinárodne uznávaná líbyjská vláda v stredu vyzvala Bezpečnostnú radu OSN na zrušenie zbrojného embarga voči krajine, aby bola schopná čeliť IŠ. Nepožaduje však medzinárodnú intervenciu, o ktorej predtým hovoril egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí. Paralelná líbyjská vláda, ktorá kontroluje Tripolis a oblasti na západe krajiny, už podľa nemenovaného armádneho zdroja vyslala do Surtu svojich vojakov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies