Priviezli telá 24 obetí prevrátenia lode so stovkami migrantov

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 15:03 • 2 min
Priviezli telá 24 obetí prevrátenia lode so stovkami migrantov

VALLETTA/CATANIA - Talianska hliadkovacia loď zasahujúca po nedeľňajšom prevrátení sa lode so stovkami migrantov v Stredozemnom mori v pondelok priviezla na Maltu telá 24 nájdených obetí, ktorých celkový počet je stále nejasný.

slovakia

left justify in out

Podľa talianskej pobrežnej stráže sa podarilo zachrániť len 28 ľudí, ktorých väčšinu vzalo na palubu rovnaké plavidlo a ešte v pondelok ich má dopraviť do Talianska. Oficiálne zdroje uvádzajú, že v prevrátenej lodi bolo najmenej 700 pasažierov a niektorí z nich mohli byť zatvorení v podpalubí. Jeden zo zachránených, ktorý pochádza z Bangladéša a dopravili ho vrtuľníkom do nemocnice na Sicílii, podľa talianskych médií povedal polícii, že v lodi bolo až 950 ľudí. Tá sa údajne prevrhla po tom, ako sa pasažieri nahrnuli na jednu stranu, aby upútali pozornosť posádky obchodnej lode plaviacej sa okolo.

 

Udalosť sa odohrala približne 110 kilometrov od pobrežia Líbye a predstavuje jednu z najhorších tragédií v súvislosti s masovým prílevom nelegálnych migrantov do Európy naprieč Stredozemným morom. V prípade potvrdenia počtu obetí by celková bilancia od začiatku roka presiahla 1500 mŕtvych. Maltský premiér Joseph Muscat sa v pondelok vyjadril, že OSN by mala poskytnúť mandát sile, ktorá by zasahovala priamo v Líbyi s cieľom zastaviť posielanie ďalších člnov a lodí na more tamojšími obchodníkmi s ľuďmi. Terajšie bezprávie v Líbyi, kde medzi sebou bojujú súperiace vlády, totiž inak takmer neumožňuje kontrolovať zločinecké skupiny zarábajúce na migrantoch pochádzajúcich prevažne zo subsaharskej Afriky. 

 

Stály predseda Európskej rady Donald Tusk v noci z nedele na pondelok informoval o úvahe zvolať mimoriadny summit EÚ venovaný opatreniam súvisiacim s tragédiou. O celej veci budú v Bruseli v pondelok rokovať aj ministri zahraničných vecí. Šéf britského rezortu diplomacie Philip Hammond sa krátko po príchode do Bruselu vyjadril, že je potrebne zamerať sa najmä na osoby organizujúce nebezpečne plavby z afrického pobrežia do Európy. Počet migrantov snažiacich sa dostať do Európy sa prudko zvyšuje pre nestabilitu a konflikty v krajinách severnej Afriky a Blízkeho východu. Najväčšiemu náporu utečencov čelí predovšetkým Taliansko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies