Priveľa soli škodí vždy

NETKY.SK • 10 December 2018, 15:53 • 2 min
Priveľa soli škodí vždy

BRATISLAVA - Soľ je pre život nevyhnutná. Skladá sa zo sodíka aj chlóru, z prvkov ktoré sú nevyhnutné pre neurologické procesy, trávenie a stabilizáciu krvného tlaku.

slovakia

left justify in out

Denne by mal dospelý človek skonzumovať 2 až 4 gramy soli. Samozrejme tento príjem sa odvíja od fyzickej aktivity. Ak ste celý deň v pohybe, tak potrebujete viac soli ako človek, ktorý pracuje v kancelárii.

Slováci však denne podľa viacerých výskumov príjimajú v priemere až 15 gramov na osobu. Na jednej strane je síce soľ výborný konzervant a solené jedlá aj viacej chutia, no na strane druhej sa nachádza aj v mnohých iných potravinách a dostáva sa teda do tela aj bez nášho vedomia. Má to za následok zmenu nášho zdravia. Medzi tie najčastejšie patrí zvýšený krvný tlak, či cievna mozgova príhoda.

 

img

 

Podľa Jána šajbidora, profesora Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU, nemájú konkrétne druhy soli priamu súvislosť so zdravou výživou. "Je to len zaujímavý obchodný artikel", vyhlásil.

 

Je všeobecne známe, že moria a oceány sú neustále znečisťované, a teda aj morská soľ sa získava už v kontaminovanej (znečistene) podobe. V konečnom dôsledku je ale aj naša soľ takpovediac morská. V strednej Európe vznikli soľné zásoby vďaka moru, ktoré tu už pred tisíckami rokov obmývalo pobrežie.

 

img

 

"Ľudia si dnes môžu v obchodoch vyberať z viacerých druhov soli a neraz sa domnievajú, že práve oni kupujú tú zdravšiu. V skutočnosti však len naleteli marketingu. Jeden z druhov môže byť dokonca škodlivejší, ako ostatné", vyjadril sa profesor Šajbidor.

 

V dnešnej dobe je pomerne náročné odsledovať si denný príjem soli. Pomôže k tomu aj jemne upravená strava. Napríklad si zbytočne nesoliť zeleninu, nejesť polotovary a "sáčkové" polievky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies