Priveľa džogingu môže škodiť rovnako ako žiadne športovanie

NETKY.SK • 4 Február 2015, 14:57 • 2 min
Priveľa džogingu môže škodiť rovnako ako žiadne športovanie

BRATISLAVA - Priveľa džogingu môže škodiť rovnako ako žiadne športovanie.

slovakia

left justify in out

Tvrdia to dánski vedci v štúdii publikovanej v Journal of the American College of Cardiology. Na základe výskumu, v ktorom viac ako 12 rokov sledovali 1098 športovcov a 413 nešportovcov, určili ideálnu intenzitu fyzickej aktivity.

 

Ako ukázal výskum, tí, ktorí počas tréningu bežali rýchlosťou viac ako 11 kilometrov za hodinu mali deväťkrát vyššie riziko predčasného úmrtia ako tí, čo bežali tempom osem kilometrov za hodinu. Zároveň intenzívnejší tréning bol pôvodcom podobnej miery rizika ako žiadne športovanie. "Ak je vaším cieľom znížiť riziko úmrtia a zlepšiť dĺžku života, kondičný beh párkrát do týždňa miernym tempom je dobrá stratégia. Čokoľvek navyše je nadbytočné a môže byť škodlivé," uviedol Peter Schnohr z Frederiksberg Hospital v Kodani, pričom upozornil, že nadmerný džoging môže spôsobiť napríklad kardiovaskulárne problémy. Najnižšie riziko úmrtia vedci určili u tých ľudí, ktorí sa džogingu venovali jednu až 2,4 hodiny týždenne. Optimálne sú podľa výskumníkov tri tréningy za týždeň. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies