Privatizácia v Saudskej Arábii ponúka bankám veľké príležitosti

NETKY.SK • 30 Máj 2016, 08:01 • 2 min
Privatizácia v Saudskej Arábii ponúka bankám veľké príležitosti

DUBAJ - Plánovaná privatizácia v Saudskej Arábii, vrátane predaja podielu v svetovej ropnej jednotke Saudi Arabian Oil Co., predstavuje na reformných trhoch najväčšiu príležitosť pre investičné banky. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Plány znížiť závislosť ekonomiky od ropy na základe tzv. Národného transformačného programu sa môžu pre investičné banky pretaviť do fantastickej príležitosti, myslí si Omar Iqtidar, riaditeľ investičného bankovnícka Citigroup pre Blízky východ. Na reštrukturalizáciu dohliada druhý korunný princ Muhammad bin Salmán. Na základe plánov mieni vláda uviesť na burzu akcie Saudi Arabian Oil a táto úvodná ponuka by podľa princa mohla ohodnotiť spoločnosť na viac než dva bilióny dolárov (1,79 bilióna eur).

 

Súčasťou stratégie princa je predaj podielu v spoločnosti Aramco a vytvorenie nezávislého fondu, ktorý by mohol spravovať vyše dva bilióny dolárov. Okrem toho zvažuje rozdelenie štátnej energetickej spoločnosti Saudi Electricity Co do štyroch nezávislých firiem.

 

Veľké investičné banky súperia o úlohu poradcu vlády, či už v získavaní úverov až po úvodné ponuky akcií na burze. Napríklad, JPMorgan Chase a Michael Klein, bývalý investičný bankár Citigroup, sa stali poradcami pre uvedenie Aramco na burzu. Saudskoarabská burza cenných papierov, najväčšia na Blízkom východe a v Afrike, najala HSBC Saudi Arabia ako finančného poradcu pre úvodnú ponuku vlastných akcií, plánovanú na rok 2018.

 

Prepad cien ropy o viac než 50 % od polovice roka 2014 núti vlády na Blízkom východe siahať čoraz hlbšie do finančných rezerv, zvyšovať zadlženosť a znižovať výdavky, čo spomaľuje hospodársky rast. Zároveň to znížilo hodnotu tamojších aktív.

 

Hlavný index na saudskoarabskej burze v porovnaní s minulým rokom stratil 33 %. Podľa výpočtov agentúry Bloomberg hodnota fúzií a akvizícií na Blízkom východe a v Afrike v priebehu tohto roka klesla o 43 % na 17,8 miliardy USD. "Regionálne fúzie a akvizície sa síce z hľadiska hodnoty nezdajú veľmi aktívne, avšak ich počet je pozoruhodný," tvrdí Iqtidar. "Saudská Arábia, Kuvajt a Egypt ponúkajú vynikajúce príležitosti v rôznych sektoroch. Najväčšie zaznamenávame v štátnom ropnom, plynárenskom a petrochemickom sektore, v súkromnom sektore sú to zdravotníctvo a spotrebný tovar."

 

(1 EUR = 1,1168 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona