Privatbanke hrozí za podozrivé prevody odňatie bankovej licencie

NETKY.SK • 3 Apríl 2012, 10:46 • 2 min
Privatbanke hrozí za podozrivé prevody odňatie bankovej licencie

Privatbanke hrozí za podozrivé prevody odňatie bankovej licencie - Politika Tohtoročná kontrola v Privatbanke, ktorú vlastní investičná skupina Penta, opätovne odhalila vážne podozrenia z neobvyklých transakcií. Finančná polícia zaznamenala dva prípady, k

slovakia

left justify in out

img

Tohtoročná kontrola v Privatbanke, ktorú vlastní investičná skupina Penta, opätovne odhalila vážne podozrenia z neobvyklých transakcií. Finančná polícia zaznamenala dva prípady, kedy súkromná banka nenahlásila podozrivé prevody peňazí v celkovej hodnote zhruba sedem miliónov eur. Podľa ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH) by mohli byť zistené nedostatky dostatočným dôvodom na odňatie jej bankovej licencie. 
      Do vyšetrovania prípadu však zasiahla Generálna prokuratúra (GP) SR. Po tom, ako sa na ňu 27. marca obrátila Privatbanka s trestným oznámením na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, sa už na ďalší deň spustila mimoriadna kontrola. "GP v režime mimoriadnej situácie si vyžiadala od policajných jednotiek všetky dokumenty týkajúce sa nielen ukončenej, ale aj prebiehajúcej kontroly a začala spôsobom, ktorý som ja zatiaľ nezažil, urgovať okamžite všetkých zainteresovaných vedúcich pracovníkov Úradu boja proti organizovanej kriminalite, aby okamžite odstúpili všetky dokumenty a všetky kópie previerok vo vzťahu k Privatbanke vrátane prebiehajúcej kontroly. Neviem, či cieľom bolo zastrašiť kontrolórov a finančnú políciu, alebo pomáhať osobám, ktoré sú podozrivé, že perú špinavé peniaze," informoval dnes dosluhujúci minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). Poznamenal pritom, že ide o neštandardný prípad, keďže bežne GP koná v takýchto prípadoch najskôr týždeň po oznámení, nie hneď ďalší deň.
      Predbežné zistenia polície odhalili dva prípady, ktoré mali charakter podozrivých operácií. V prvom išlo o prevod troch miliónov eur zo zahraničia na účet súkromnej osoby za údajný obchod s cennými papiermi, ktorý sa uskutočnil v jednom z daňových rajov. Druhý prípad sa týkal takmer štvormiliónovej transakcie, ktorá bola pripísaná z daňového úradu Bratislava I a vymykala sa povahe a rozsahu podnikateľskej činnosti dotknutého klienta Privatbanky. "Poviem svoj osobný názor. Keďže pôjde o druhé porušenie zákona o praní špinavých peňazí, je to možný dôvod na odňatie bankovej licencie Privatbanke. Určite by som v takom prípade zvažoval podnet Národnej banke Slovenska," komentoval zistenia finančnej polície Lipšic.
      Podľa informácií denníka SME v jednom z prípadov malo ísť o prevod peňazí z maltskej banky na účet mediálne známeho podnikateľa Mariána Kočnera v Privatbanke. Na prevod peňazí pritom mala upozorniť aj finančná polícia Malty, ktorá ho považovala tiež za podozrivý. "Žiadna finančná polícia ma nekontaktovala. Počujem o tom prvýkrát a nebudem to komentovať," reagoval na tieto informácie pre web Aktuálne.sk podnikateľ.
      Lipšic podľa vlastných slov po výmene vlády plánuje pozorne sledovať, ako bude prípad vyšetrovať rezort pod vedením jeho nástupcu Roberta Kaliňáka (Smer-SD). "Zatiaľ som sa dozvedel, že bude skôr tendencia tíško volať do hory, tak uvidíme, ako tíško sa bude volať do Privatbanky. Myslím si, že dôležité budú skutky, nie verbálne deklarácie," poznamenal Lipšic.
      Polícia sa do Privatbanky s kontrolou vrátila krátko po tom, ako šéf rezortu vnútra vo februári informoval médiá o podozreniach z prania špinavých peňazí zistených pri previerke v prvom polroku 2011. Banka vlani dostala za zistené nedostatky pokutu 15.000 eur. Podľa vyšetrovateľov si totiž nesplnila povinnosť nahlásiť neobvyklé toky peňazí. Navyše v 248 prípadoch nevyhotovila písomné záznamy o nahlásených obchodných operáciách. Privatbanka sa vtedy bránila tým, že spomínané transakcie sa interne preverovali a boli vyhodnotené ako obvyklé.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona