Privara spokojný so sezónou, potešili úspechy na MS, Sagan i kongres

NETKY.SK • 24 Október 2014, 11:30 • 2 min
Privara spokojný so sezónou, potešili úspechy na MS, Sagan i kongres

BRATISLAVA - Prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC) Peter Privara vyjadril spokojnosť s uplynulou sezónou.

slovakia

left justify in out

Potešili ho najmä dve zlaté medaily z MS Petra Velitsa a Tatiany Janíčkovej, či úspešná obhajoba zeleného dresu zo slávnych pretekov Tour de France Petra Sagana. Velits sa stal tretíkrát v kariére majstrom sveta v tímovej časovke a je tak historickým rekordérom v tejto disciplíne. Sagan taktiež dosiahol zlatý hetrik a tretí zelený dres v rade. "Rok 2014 bol pre slovenskú cyklistiku opäť celkom úspešný. Slovákov bolo vidieť na ceste aj v horách, tak isto aj v neolympijských disciplínach ako sú sálová cyklistika a trial. Už je to pomaly taká tradícia. Peter Sagan na Tour a Peter Velits na MS. Pevne verím, že aj v budúcich sezónach dokážu chlapci niečo také zopakovať, aby sme nemuseli spomínať na tieto roky ako na najlepšie v histórii. Verím, že majú najlepšie roky ešte pred sebou," zhodnotil najväčšie úspechy prezident SZC Privara.
      

Verejnosť vnímala najmä výkony pätice cestných pretekárov v kategórii elite, ale Privaru potešili aj ďalší. "Samozrejme, najviac púta cestná cyklistika, ktorá je našou vlajkovou loďou. Nedá mi však nespomenúť Tatianu Janíčkovú, ktorá sa stala opäť majsterkou sveta v triale a zvíťazila aj vo svetovom pohári. Škoda, že to nie je olympijská disciplína. Potešilo ma, že sa veľmi posunula aj horská cyklistika, 21. miesto Michala Lamiho na MS alebo 23. miesto Števkovej sú historicky z najlepších. V tejto chvíli máme v rozbehnutej olympijskej kvalifikácii v horskej cyklistike dve miestenky. Ak to takto vydrží, bude to veľký úspech. Máme taktiež Filipa Polca, ktorý patrí k absolútnej svetovej špičke v mestských zjazdoch. V neolympijskej sálovej cyklistike, je síce menšia konkurencia, ale aj tu máme veľké úspechy, napríklad bronz v kategórii štvoríc na majstrovstvách Európy juniorov 2014," pokračoval.

 

Privara doplnil, že podľa súčasných rebríčkov by mala cestná cyklistika na OH v Rio de Janeiro tri miestenky, horská dve a v dráhovej bojuje o postup Alžbeta Pavlendová, ktorá ako jediná zo Slovenska dokáže konkurovať svetovej špičke a momentálne je na 16. mieste európskeho rebríčka. "Ak by sme tam mali štyroch až šiestich pretekárov vo všetkých disciplínach, bol by to veľký úspech," dodal Privara.
      

Šéfa zväzu potešila uplynulá sezóna aj po organizačnej a funkcionárskej stránke. "Zväz organizuje tretíkrát za sebou preteky Okolo Slovenska, na ktorých sa každý rok zlepšuje kvalita, či už po organizačnej ale aj športovej stránke. Takisto sme hostili jednu etapu pretekov V4 a rovnako tomu bude aj v nasledujúcej sezóne a 24-hodinovku v Orechovej Potôni," dodal Privara. Veľkým úspechom na diplomatickom poli je to, že vedenie zväzu prvýkrát pritiahlo na Slovensko kongres Európskej cyklistickej únie (UEC). "Sme veľmi radi, že sa nám to podarilo. Kongres sa uskutoční 8. marca v bratislavskom hoteli Hilton. O túto poctu sme bojovali s Rakúšanmi," pochvaľoval si Privara.
      

Na záverečnej tlačovke sezóny sa mali zúčastniť obaja zlatí medailisti z MS. Janíčková však nemohla prísť, keďže nedávno absolvovala operáciu predného krížneho väzu na kolene. Nahradil ju jej tréner Peter Bartak. "Zranila sa pritom už pred uplynulou sezónou a lekár jej neodporučil, aby vôbec súťažila. Na vlastnú zodpovednosť sa však rozhodla jazdiť. Postupne sa odbúravala tá nervozita a strach zo zhoršenia, no a nakoniec vyhrala MS, celkové poradie SP a aj v renkingu UCI je na prvom mieste. Podľa mňa to bola neuveriteľná sezóna. Za svoju éru si nepamätám, že by niekto získal toto všetko a navyše v takomto stave," uviedol Bartak.
      

Spokojnosť vyjadril aj P. Velits. "Celkom sa vydarila už na začiatku. Vyšlo mi Paríž-Nice, ktoré som si dal za cieľ na začiatku sezóny. Opäť som bol do 10. miesta, čo je veľmi dobré. Na Tour de France išiel každý so svojimi úlohami. Pocit z celej Tour mám dobrý, ako tím sme urobili dobrú robotu a uspeli sme. Ale ako som povedal už predtým, bral by som, keby sa mi v niektorej etape podaril aj osobný výsledok," uviedol.
      

Dvadsaťdeväťročný jazdec BMC Racing si nechal najväčší úspech na samotný koniec sezóny: "Sústredil som sa jednoznačne na prípravu na tímovú časovku, kde som mal extra motiváciu, keďže som mohol ako prvý pretekár v histórii získať tretie zlato a v rade. Som rád, že sa to podarilo." V nasledujúcom ročníku ho čaká podobný program. "Už sa teším na ďalšiu sezónu, ešte nemáme určený definitívny plán, to budeme riešiť s tímom až v decembri. Ale opäť by som chcel uspieť na klasike Pariž-Nice, potom samozrejme účasť na Tour de France a v závere zase MS. Čiže program by mal byť podobný ako teraz, ale všetci vieme, ako rýchlo sa to môže zmeniť."
      

Pred prípravou si však s bratom doprajú ešte krátky oddych. "Ideme na takú polodovolenku-polosústredenie do Ameriky neďaleko Los Angeles. Prvé dva týždne budeme hlavne oddychovať, posledné dva už trénovať. Vrátime sa v novembri, keďže ja aj Martin už máme prvé sústredenia s tímami," dodal P. Velits.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies