Prívalové dažde sú hrozbou pre staré gemerské hlinené domy

NETKY.SK • 11 August 2014, 16:57 • 2 min
Prívalové dažde sú hrozbou pre staré gemerské hlinené domy

JELŠAVA - Pri koordinácii sanačných prác asistovali ešte aj dnes pracovníci mestského úradu v Jelšave.

slovakia

left justify in out

V noci z piatka na sobotu (9.8.) sa tam po prívalovom daždi zrútil poškodený neobývaný dom. Ako pre TASR povedal primátor mesta Milan Kolesár, stena spadla na susedný dvor, nikto pri tom neutrpel zranenie.
     

Súkromný dom pri hlavnej ceste v Jelšave je súkromným majetkom majiteľov z Revúcej. Samospráva upozorňovala na jeho zlý technický stav už dávnejšie. "Predminulý týždeň vydal stavebný úrad nariadenie na zlikvidovanie tejto nehnuteľnosti. Hodinový intenzívny dážď sa však o likvidáciu postaral sám. Stena spadla do dvora v susedstve v noci, takže sa tam našťastie nikto nezranil. Strechu neskôr prišli strhnúť hasiči a požiadali sme o pomoc aj firmy disponujúce ťažkými mechanizmami. Dnes boli naši pracovníci skontrolovať situáciu a snažia sa upokojiť aj medziľudské vzťahy," povedal Kolesár. 
     

Starší dom bol postavený z takzvaných váľkov z hliny. Nehnuteľností z tohto materiálu je na Gemeri ešte stále veľa a sú aj obývané. Primátor Jelšavy sa obáva, že takéto nárazové dažde môžu byť pre podobné stavby doslova pohromou. Aj udržiavaný dom z hliny sa totiž z návalom vody vyrovnáva len veľmi ťažko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona