Prívalové dažde a zosuvy pôdy na Srí Lanke si vyžiadali najmenej 37 mŕtvych

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 07:19 • 2 min
Prívalové dažde a zosuvy pôdy na Srí Lanke si vyžiadali najmenej 37 mŕtvych

KOLOMBO - Na najmenej 37 mŕtvych sa zvýšila bilancia obetí prívalových dažďov a zosuvov pôdy, ktoré už niekoľko dní sužujú Srí Lanku.

slovakia

left justify in out

Viac než 150 ľudí zostáva stále nezvestných, informoval v noci nadnes denník The Guardian, citujúc miestne bezpečnostné a záchranárske zdroje.

 

Prírodný živel postihol najmä centrálnu oblasť tohto ostrovného štátu ležiaceho v Indickom oceáne. Zosuvy pôdy zasiahli viacero obcí okresu Kegalle. Do postihnutých lokalít sa prišiel pozrieť aj srílanský prezident Maithripala Sirisena, ktorý na sociálnej sieti Twitter skonštatoval, že straty sú "šokujúce".

 

Záchranné operácie sťažujú poškodené cestné komunikácie. Do pátrania sa zapojila i armáda, ktorá v zatopených oblastiach pomáha zachraňovať obyvateľov člnmi a vrtuľníkmi. Prívalové dažde prinútili opustiť svoje domovy vyše 137.000 ľudí. V danej oblasti spadlo vyše 100 milimetrov zrážok.

 

Na Srí Lanke sa povodne cyklicky striedajú s obdobiami sucha. Krajina býva bičovaná južným monzúnom medzi májom a septembrom, zatiaľ čo od decembra do februára zúri severovýchodný monzún.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona