Prívalová vlna cunami, ktorá zasiahla v dôsledku zemetrasenia Grónsko, si vyžiadala štyri obete

NETKY.SK • 21 Jún 2017, 07:14 • 2 min
Prívalová vlna cunami, ktorá zasiahla v dôsledku zemetrasenia Grónsko, si vyžiadala štyri obete

NUUK - Štyria obyvatelia grónskeho ostrova Nuugatsiaq, ktorí boli nezvestní po tom, ako ho v noci na nedeľu zasiahla morská vlna vyvolaná zemetrasením, prišli zrejme o život.

slovakia

left justify in out

Polícia dnes potvrdila, že traja dospelí a jedno dieťa odvtedy nikto nevidel. Ľad a nebezpečenstvo ďalších otrasov znemožnili záchranárom pokračovať v pátraní po nezvestných, ktoré by mohli obnoviť, ak to podmienky v oblasti dovolia.

 

Informáciu z Nuuku priniesla dnes večer s odvolaním sa na vyšetrovateľov nemecká tlačová agentúra DPA. Vlna cunami vznikla po zemetrasení s magnitúdou 4,0 a ohniskom ležiacim približne 30 kilometrov severne od ostrova Nuugaatsiaq pri západnom pobreží Grónska, informovali už skôr dánske médiá s odvolaním sa na tamojší seizmologický inštitút GEUS.

 

Najmenej sedem z celkovo iba čosi viac ako 100 občanov ostrova tam utrpelo zranenia. Poškodených alebo zničených bolo na ostrove 11 budov vrátane tamojšej elektrárne.Záplavy pobrežných území hlásili aj z iných častí Grónska, podľa hovorcu polície v hlavnom meste Nuuk však nie je známe, že by tam niekto utrpel zranenia.

 

Grónsko, riedko obývaný ostrov, väčšinou pokrytý ľadom, má 57.000 obyvateľov. Je súčasťou Dánska, ale má autonómiu s vlastným parlamentom nazývaným Landsting. Grónsko geograficky patrí k Severnej Amerike, hoci historicky, politicky a ekonomicky je silne prepojené s Európou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona