Prítomnosť metánu na Marse je potvrdená, produkujú ho živé organizmy?

NETKY.SK • 3 Apríl 2019, 11:10 • 2 min
Prítomnosť metánu na Marse je potvrdená, produkujú ho živé organizmy?

Planéte Mars sa v poslednom období venuje zvýšená pozornosť, pretože vedci sa snažia preveriť možnosti jej kolonizácie. Definitívne tam potvrdili prítomnosť metánu. Otázkou ostáva, odkiaľ plyn pochádza.

slovakia

left justify in out

Vedci tvrdia, že planéta Mars by v budúcnosti mohla byť osídlená ľuďmi. Preto sa momentálne podrobne venujú prieskumu podmienok na jej povrchu. V centre záujmu je predovšetkým otázka, či sa tu nachádza, alebo sa v minulosti nachádzala voda, pretože tá je základom všetkého živého.

 

img

 

NASA v roku 2013 zaznamenala na Marse prítomnosť metánu. Teraz sa túto skutočnosť prvýkrát podarilo potvrdiť z ďalšieho nezávislého zdroja. Tím z rímskeho Národného astrofyzikálneho ústavu v odbornom časopise Nature Geoscience uverejnil výsledky meraní európskej družice Mars Express. Tie existenciu metánu na planéte jednoznačne potvrdzujú.

 

Prečo by práve prítomnosť metánu mala byť pre vedcov taká zaujímavá? Z jednoduchého dôvodu. Tento plyn totiž produkujú živé organizmy. Ak je na Marse metán mohol by tu teda existovať aj život.

 

img

 

Metán však vzniká aj pri rozklade biologického materiálu. Teoreticky teda môže ísť aj o indikátor minulého života na červenej planéte. Ďalšou možnosťou je, že sa tvorí v dôsledku geologických procesov. Vzniká totiž aj pri premene minerálu olivín.

 

Možnosti, ako si daný jav vysvetliť, sú teda hneď tri, pričom dve z nich by pre budúcu kolonizáciu Marsu mohli byť dobrou správou. Odborníci sa však teraz musia zamerať na vypátranie zdroja tvorby plynu, až potom budú môcť definitívne vysloviť, či na Marse je, alebo bol život.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies