Pristávací modul sa oddelil od materskej lode a začne zostupovať k Marsu

NETKY.SK • 16 Október 2016, 19:20 • 2 min
Pristávací modul sa oddelil od materskej lode a začne zostupovať k Marsu

BERLÍN - Európska kozmická agentúra (ESA) dnes vyslala experimentálnu sondu Schiaparelli na poslednú časť jej cesty pred pristátím na Marse, kde má skúmať atmosféru planéty a pátrať po stopách života.

slovakia

left justify in out

ESA uviedla, že pristávací modul Schiaparelli sa dnes oddelil od materskej lode, ako bolo plánované a pripravil sa na kontrolovaný zostup na povrch červenej planéty v stredu.

 

Oznámila to tlačová agentúra AP.

 

Prvá kozmická sonda projektu ExoMars, na ktorom spolupracujú ESA a ruský Roskosmos, odštartoval z kazašského Bajkonuru 14. marca. Družicu do vesmíru vyniesla ruská raketa Proton.

 

Schiaparelli bude fotografovať Mars a uskutočňovať na jeho povrchu vedecké merania, ale jeho hlavným cieľom je otestovať technológie, ktoré umožnia, aby na Marse v roku 2018 dosadlo robotické vozidlo. Na tejto misii sa budú podieľať aj Česi, informoval Český rozhlas.

 

Počas pristávacieho procesu v roku 2003 sa stratila sonda Beagle-2 a tomu sa chce ESA tentoraz vyhnúť.

 

Materská loď modulu Schiaparelli zostane na obežnej dráhy a bude analyzovať plyny v atmosfére.

 

"Projekt ExoMars patrí pre Európsku vesmírnu agentúru k najväčším výzvam. Štatisticky sú misie na Mars úspešné len z 50 percent. My preto chceme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme patrili k tej úspešnej polovici," povedal v marci Českému rozhlasu riaditeľ Európskeho strediska kozmických operácií Rolf Densing.

 

Pripomenul, že na Mars je možné lietať iba každé dva roky, čo súvisí s konšteláciou tejto planéty a planéty Zem. Štartovacie okno je navyše iba niekoľkodňové - keď sa štart nevydarí, musí sa čakať ďalšie dva roky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona