Prístav Valparaíso v Čile stále horí, zomrelo už 15 ľudí!

NETKY.SK • 15 Apríl 2014, 08:49 • 2 min
Prístav Valparaíso v Čile stále horí, zomrelo už 15 ľudí!

VALPARAÍSO - Požiarnici už tretí deň bojujú s rozsiahlym požiarom, ktorý zachvátil chatrčovú oblasť a hornaté okolie čílskeho prístavného mesta Valparaíso. Do boja s ohňom sa zapojilo vyše 5000 hasičov, vojakov a príslušníkov civilnej obrany za pomoci helikoptér a hasičských lietadiel.

slovakia

left justify in out

Požiar sa z chudobnej štvrti rozšíril do celého okolia poháňaný silným vetrom. O život už prišlo najmenej 15 ľudí, ďalších 500 museli ošetriť v nemocnici, väčšinou po nadýchaní sa dymu. Plamene zničili odhadom asi 2500 domov, skoro 11 000 ľudí zostalo bez domova. V posledných dňoch úrady evakuovali asi 10 000 ľudí a pripravené sú evakuovať ďalších 700 rodín. Prezidentka Michelle Bacheletová vyslala do oblasti armádu a v meste vyhlásila stav katastrofy.

 

Centrum mesta Valparaíso je zapísané v zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a nachádza sa v ňom množstvo starých budov, tie však plamene zatiaľ nepoškodili. Valparaíso je postavené v hornatom kopcovitom teréne, čo hasičom značne sťažuje prístup k plameňom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona