Príspevok pri narodení dieťaťa je aj motivačný,tvrdí Mihál

NETKY.SK • 5 September 2013, 09:20 • 2 min
Príspevok pri narodení dieťaťa je aj motivačný,tvrdí Mihál

BRATISLAVA - Exminister práce Jozef Mihál považuje príspevok pri narodení dieťaťa za príliš motivačný pre niektoré osoby.

slovakia

left justify in out

"Mojou ideou bolo nahradiť tento príspevok tým, že by sme ho premietli do vyšších rodinných prídavkov," skonštatoval Mihál v závere druhého dňa 23. schôdze parlamentu. Zmeny v návrhu zákona, o ktorých poslanci diskutovali v rozprave, však hodnotí pozitívne.

Návrh zákona o príspevku pri narodení dieťaťa počíta so zlúčením príspevku a príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa do jednej dávky. Jeho výška sa má navyše odstupňovať podľa poradia pôrodu, z ktorého sa dieťa narodilo. Pri prvom až treťom pôrode má ísť o 823,86 eura a pri štvrtom a ďalšom má dávka dosiahnuť 151,37 eura. Tento návrh zohľadňuje súčasnú výšku príspevku pri narodení dieťaťa v sume 151,37 eura a príplatku pri narodení prvého až tretieho dieťaťa na úrovni 678,49 eura. 

Poslanec Július Brocka za najväčší problém zákona považuje to, že príspevok dostanú aj bohatší ľudia. "Považujem to za plytvanie," uviedol. Podobný postoj zaujal aj exminister Mihál. "Výška dávok by sa mala znižovať s narastajúcim príjmom rodiny. Testovanie príjmu rodiny je však technicky dosť ťažkou vecou a ťažko sa do toho púšťa," skonštatoval. 

Náhradní rodičia však budú pravdepodobne musieť počítať s nižším príspevkom pri narodení dieťaťa ako biologickí rodičia. Náhradní rodičia majú totiž dostať príspevok len zhruba 500 eur. "Prečo by však tento príspevok nemohli dostať v plnej výške aj náhradní rodičia," pýta sa Mihál.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies