Príspevok na zateplenie domu bude možné opäť získať v druhej polovici roka

NETKY.SK • 16 Apríl 2017, 11:41 • 2 min
Príspevok na zateplenie domu bude možné opäť získať v druhej polovici roka

BRATISLAVA - Tretiu výzvu na predkladanie žiadostí o príspevok na zateplenie rodinného domu vypíše Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR začiatkom druhej polovice tohto roka.

slovakia

left justify in out

TASR to potvrdil komunikačný odbor rezortu. Proces sa má administratívne zjednodušiť a maximálna dotácia stúpnuť zo 6500 na 8500 eur.

 

"Výzvu plánujeme vyhlásiť začiatkom druhého polroka 2017. Všetky pripravované zmeny vedú k tomu, aby táto forma podpory bola prístupná čo najširšiemu okruhu záujemcov," uviedlo ministerstvo.

 

Na zateplenie rodinného domu by malo byť po novom možné získať vyšší príspevok od štátu ako vlani. MDV totiž predložilo novelu zákona o energetickej hospodárnosti budov, ktorú má v súčasnosti na stole parlament. Účinnosť právnej normy sa navrhuje od 1. júna 2017.

 

Doteraz mohol štát poskytnúť príspevok do výšky 30 % oprávnených a uhradených nákladov, najviac v sume 6000 eur v závislosti od dosiahnutých tepelnoizolačných schopností konštrukcií a hodnoty potreby tepla na vykurovanie.

 

Po novom by sa mala táto hranica zvýšiť na 40 % nákladov, a to až do sumy 8000 eur. Ďalších 500 eur bude naďalej možné dostať ako kompenzáciu nákladov za vypracovanie projektovej dokumentácie zateplenia a energetického certifikátu. Maximálna výška príspevku tak bude môcť dosiahnuť 8500 eur.

 

"Súčasťou návrhu je aj zníženie počtu požadovaných príloh k žiadosti o poskytnutie príspevku na zateplenie rodinného domu. Návrh obsahuje taktiež úpravy a doplnenia, ktorých nevyhnutnosť vyplynula z aplikačnej praxe," priblížil rezort výstavby.

 

Minulý rok boli vyhlásené dve výzvy na predkladanie žiadostí o príspevok. MDV v rámci nich doteraz poskytlo 17 príspevkov v celkovej výške 73.552 eur a 79 žiadateľom zarezervovalo príspevok v celkovej sume 507.000 eur na obdobie jedného roka od vydania rozhodnutia, počas ktorého zateplia svoje rodinné domy.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies