Príspevok na starostlivosť o dieťa dostáva 1,9 tis. rodičov

NETKY.SK • 24 September 2015, 10:19 • 2 min
Príspevok na starostlivosť o dieťa dostáva 1,9 tis. rodičov

BRATISLAVA - Príspevok na starostlivosť o dieťa dostávalo v januári až auguste tohto roka v priemere 1,9 tisíca rodičov mesačne.

slovakia

left justify in out

Ide o príspevok, ktorý slúži na preplatenie preukázateľne vynaložených výdavkov na predškolské zariadenie, či na súkromné opatrovateľky. Naproti tomu rodičovský príspevok, pri poberaní ktorého môžu rodičia pracovať, dostávalo v januári až auguste tohto roka v priemere 142,6 tisíc rodičov mesačne. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú zverejnilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.


Maximálnu sumu príspevku na starostlivosť o dieťa chce vláda Roberta Fica od začiatku budúceho roka zvýšiť zo súčasných 230 eur na 280 eur. Pôjde o maximálnu výšku príspevku v prípade, ak starostlivosť dieťaťu vo veku do troch rokov zabezpečuje súkromné zariadenie alebo fyzická osoba na základe živnosti. Ide o jedno z opatrení druhého sociálneho balíčka. Príspevok na starostlivosť o dieťa vo veku do troch rokov v prípade, ak dá rodič dieťa do štátnej alebo obecnej materskej školy, má predstavovať najviac 80 eur mesačne. Suma rodičovského príspevku sa naposledy zvyšovala od 1. januára 2014, a to o 3,6 eura na súčasných 203,2 eura. 

 

Výška rodičovského príspevku sa pritom nezmení ani od začiatku budúceho roka. Podľa zákona o rodičovskom príspevku sa totiž rodičovský príspevok zvyšuje vtedy, ak k 1. júlu predchádzajúceho roka stúpla výška životného minima. Suma životného minima sa však nemenila v júli minulého roka, ani v júli tohto roka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona