Príspevok na odstránenie povodňových škôd nezamestnanými má byť od októbra

NETKY.SK • 18 August 2010, 13:45 • 2 min
Príspevok na odstránenie povodňových škôd nezamestnanými má byť od októbra

Príspevok na odstránenie povodňových škôd nezamestnanými má byť od októbra

slovakia

left justify in out

Príspevok na odstraňovanie škôd po povodniach nezamestnanými by mal podľa plánov rezortu práce nadobudnúť účinnosť od októbra tohto roka. Šéf rezortu práce Jozef Mihál (SaS) ho najprv navrhoval spustiť od novembra, ale ministri na svojej dnešnej schôdzi schválili jeho účinnosť o mesiac skôr.
      "Aj udalosť v Handlovej a okolí pre mňa znamenala impulz, aby som na dnešnú vládu dal znova tento zákon, ale predložil ho v zrýchlenom konaní, tak, aby bola účinnosť zákona podľa možností už v priebehu septembra," konštatoval minister pre médiá. Nárok na príspevok si budú môcť mestá a obce uplatniť aj retroaktívne, za májové a júnové povodne.
      Nové opatrenie by malo pomôcť obciam zamestnať dlhodobo nezamestnaných, a to na odstraňovanie škôd vzniknutých po povodniach alebo v prípade budovania ochrany pred rozbúrenými tokmi. Pôjde o práce ako čistenie kanálov, vodných tokov či oprava ciest, ktoré sú v obecnom majetku.
      Samospráva bude môcť dať prácu nezamestnaným s tým, že by ju to stálo iba 5 % z ceny práce. Ďalších 85 % pôjde zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu a zvyšných 10 % zo štátneho rozpočtu. "Napríklad, ak zamestná niekoho za minimálnu mzdu, čo spolu s odvodmi zamestnávateľa činí sumu 416 eur mesačne pri plnom úväzku, tak obci bude stačiť z vlastných zdrojov 20,80 eura na zaplatenia takéhoto pracovníka," vysvetlil Mihál.
      Zmenou zákona o službách zamestnanosti Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR tiež plánuje napríklad predĺžiť účinnosť poskytovania príspevku na podporu udržania zamestnanosti. Naopak, chce zrušiť príspevok na podporu zamestnávania absolventov, vzdelávania a prípravy pre trh práce či príspevok na presťahovanie sa za prácou. "Dôvodom je ich nízka miera využívania," vysvetľuje rezort.
      Na podporu zamestnanosti aktívnou politikou trhu práce chce rezort práce v najbližších troch rokoch vyčleniť 123,40 milióna eur. Na celkovú podporu prispeje aj samospráva, a to sumou 447.730 eur. Väčšina však pôjde zo štátneho rozpočtu, z kapitoly rezortu práce, konkrétne 122,96 milióna eur. Ako uvádza v návrhu ministerstvo, nekryté výdavky predstavujú z tejto sumy 26,4 milióna eur. Ide o 2,2 milióna eur na budúci rok a 24,2 milióna eur na rok 2013.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies