Príspevok na dochádzku za prácou nie je systémové riešenie, ktoré prispeje k vyľudneniu východného Slovenska

NETKY.SK • 2 Október 2017, 11:00 • 2 min
Príspevok na dochádzku za prácou nie je systémové riešenie, ktoré prispeje k vyľudneniu východného Slovenska

BRATISLAVA - Opatrenia v rámci sociálneho balíčka, s ktorými prišla vláda vo štvrtok (28.9.), môžu prispieť k vyľudneniu východného Slovenska. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave podpredseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Milan Majerský, ktorý zároveň kandiduje na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja.

slovakia

left justify in out

Podľa neho sa to týka najmä príspevku na dochádzku za prácou z východu na západ krajiny. "Východ sa naozaj vyľudňuje. Všetky múdre hlavy a pracovité ruky odchádzajú zo svojich domovov od svojich rodín, vyrastajú nám tak deti bez otcov, manželky bez mužov. Preto v tejto veci treba niečo zmeniť," povedal Majerský. To, že ľudia odchádzajú za prácou a štúdiom na západ krajiny potvrdil aj študent Slavomír Gregorík. "Ako typický východniar študujem v Bratislave, avšak chcel by som sa vrátiť domov. Len na to potrebujem mať vytvorené podmienky, aby som sa tam po štúdiu mohol vrátiť. Takto to chce mnoho študentov z východu, ktorí študujú v Bratislave," povedal Gregorík.

 

Majerský podotkol, že v Levoči, kde je primátorom, prišiel do mesta investor vďaka dobrému diaľničnému spojeniu. "Tam, kde je cesta, je aj život. Diaľnice prinášajú do regiónu nový život a pracovné miesta a rovnako sa oživuje aj cestovný ruch. Tieto veci prospievajú rozvoju regiónu," uviedol podpredseda KDH. Podľa Majerského je príspevok na dochádzku za prácou krátkodobým opatrením. "V tejto chvíli môže pomôcť, ale najlepším opatrením by bola nová investícia do rozvoja cestnej infraštruktúry, tzv. R4. Momentálne sa ráta len so severným obchvatom Prešova, ale cesta na Svidník, s tou sa už neráta. Zaujímalo by ma, prečo vypadla zo zoznamu. Určite toto nebude prospešné pre rozvoj regiónu," poznamenal Majerský.

 

Podľa neho by bolo ideálne, aby investori začali prichádzať aj na východ krajiny. Vďaka tomu by zostali ľudia pri svojich rodinách. Nárast minimálnej mzdy, zavedenie 13. a 14. platu bez platenia odvodov, zvýšenie príspevku na opatrovanie, navýšenie príplatkov za prácu v noci a za prácu počas soboty a nedele či zavedenie príspevkov na presťahovanie sa za prácou do iného regiónu. Toto sú opatrenia v rámci nového sociálneho balíčka, na ktorom sa dohodla vládna koalícia uplynulý týždeň.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies