Prísnejšie pravidlá predaja cigariet môžu podporiť čierny obchod

NETKY.SK • 6 December 2012, 12:57 • 2 min
Prísnejšie pravidlá predaja cigariet môžu podporiť čierny obchod

Prísnejšie pravidlá predaja cigariet môžu podporiť čierny obchod - Zaujímavosti Nové sprísnené pravidlá predaja cigariet, ktoré má zaviesť revidovaná európska smernica o tabakových výrobkoch, môžu viesť k nárastu nelegálneho obchodovania s týmito produktm

slovakia

left justify in out

img

Nové sprísnené pravidlá predaja cigariet, ktoré má zaviesť revidovaná európska smernica o tabakových výrobkoch, môžu viesť k nárastu nelegálneho obchodovania s týmito produktmi a zníženiu príjmov štátneho rozpočtu. Upozorňujú na to slovenskí obchodníci aj odborníci, ktorí sa tejto téme na Slovensku venujú.

Zväz obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR sa v tejto súvislosti listom obrátil na viacerých eurokomisárov, ktorým predstavil svoje výhrady k pripravovanej zmene pravidiel. Podľa slov prezidenta zväzu Pavla Konštiaka totiž nechcú, aby úradníci v Bruseli svojimi rozhodnutiami negatívne ovplyvňovali situáciu na Slovensku, ale aj v iných krajinách.

"Máme jednu veľkú obavu, že pokiaľ budú unifikované krabičky, dáme vlastne príležitosť tým, ktorí vyrábajú tieto výrobky na Ukrajine a inde a cez rôzne kanály sa potom dostávajú k nám. Nepovažujeme preto za správne, aby sa cigarety predávali v rovnakých krabičkách, aby neboli označené výrobcom a aby sa predávali pod pultom. Tým budeme nahrávať len čiernemu obchodu,"vysvetlil pre TASR výhrady obchodníkov Konštiak.

Revíziou európskej tabakovej smernice plánuje Európska komisia (EK) zväčšiť varovné označenia na balíčkoch cigariet až na úroveň 75 % ich plochy, zjednotiť tvar škatuliek aj zloženie samotných cigariet. S týmito zmenami nesúhlasí ani Poradný výbor na kontrolu tabaku pri Úrade verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Poradný výbor zastáva názor, že takéto opatrenia budú mať negatívne dopady na zdravie spotrebiteľa, na nelegálny obchod a teda, v konečnom dôsledku, aj na výber spotrebných daní. Poradný výbor sa zhodol na tom, že takéto opatrenia v prvom rade ovplyvnia zvýšenú spotrebu nelegálne vyrobeného tabaku a tabakových výrobkov, čím vláda stratí kontrolu nad produktmi konzumovanými svojimi obyvateľmi," konštatovala pre TASR členka výboru Jarmila Halgašová.

Nelegálna výroba a obchod s tabakovými výrobkami budú mať podľa nej značne negatívny dopad aj na verejné financie. Za negatívnymi príkladmi pritom podľa nej netreba chodiť ďaleko. "Kauza českých liehovín otrávených smrtiacim metanolom je jasným dôkazom toho, že nelegálnych výrobcov zdravie spotrebiteľa vôbec nezaujíma," upozornila.

Členmi poradného výboru sú zástupcovia ministerstiev zdravotníctva, financií, hospodárstva a pôdohospodárstva, ale aj Finančného riaditeľstva (FR) SR, ZOCR či Potravinárskej komory Slovenska (PKS).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies