Prísnejšie požiadavky na budúcich sudcov od Lipšica neprešli

NETKY.SK • 26 Marec 2014, 11:35 • 2 min
Prísnejšie požiadavky na budúcich sudcov od Lipšica neprešli

BRATISLAVA - Požiadavky na osoby, ktoré môžu byť vymenované do funkcie sudcu, sa zatiaľ nebudú sprísňovať. Plénum dnes nepodporilo návrh novely zákona o sudcoch a prísediacich z dielne Daniela Lipšica (nezaradený), ktorý požadoval, aby každý uchádzač o sudcovský post musel mať previerku Národného bezpečnostného úradu na stupeň prísne tajné. Je to rovnaká podmienka, akú musia v súčasnosti spĺňať sudcovia Špecializovaného súdu.

slovakia

left justify in out

Aktuálne platí, že všetci sudcovia majú oprávnenie oboznamovať sa s utajovanými skutočnosťami priamo zo zákona, bez potreby vykonania bezpečnostnej previerky. Sprísnenú podmienku chcel však Lipšic aplikovať až na tých, ktorí sa budú o miesto sudcu uchádzať až po dni účinnosti tohto zákona, teda po prvom júli 2014. Súčasní sudcovia mali pokračovať vo výkone funkcie podľa doteraz platného stavu.
      

Lipšic si od novely sľuboval vyššiu mieru nezávislosti súdnej moci. "Sudcami sa budú môcť stať len osoby, ktoré nie sú vydierateľné, resp. spochybniteľné zo žiadneho z dôvodov, ktoré sú predmetom skúmania ich bezpečnostnej spoľahlivosti," vysvetľoval poslanec.
      

Podľa zákona o ochrane utajovaných skutočností sú rizikami, ktoré vylučujú bezpečnostnú spoľahlivosť osoby, napr. činnosť proti záujmom SR v oblasti obrany štátu a bezpečnosti štátu, úmyselné porušenie právnych predpisov, v dôsledku ktorého by mohlo nastať ohrozenie záujmov Slovenska, resp. zistenie, že osoba je alebo bola spoločníkom špiónov, teroristov či sabotérov alebo je pod preukázateľným nátlakom v dôsledku finančnej situácie.
      

"Ide o závažné okolnosti, pre ktoré by osoba uchádzajúca sa o funkciu sudcu na ktoromkoľvek všeobecnom súde vrátane vojenských súdov mala byť vylúčená z možnosti účasti na výberovom konaní. Novela by pri postupnej obmene sudcov zabezpečila v súlade s Ústavou SR obsadenie súdov sudcami, ktorí spĺňajú z bezpečnostného hľadiska najvyššie kritériá spoľahlivosti," uvádzal Lipšic.
      

O potrebe preveriť všetkých aktuálnych sudcov hovoria v posledných dňoch predstavitelia vládneho Smeru-SD. Previerky sa mali dostať aj do návrhu zmeny Ústavy SR, na ktorej sa dohodli Smer-SD a KDH a posunuli ju do druhého čítania. Pre nesúhlas opozície, ktorá sa obávala zneužitia, z neho napokon vypadli. Premiér Robert Fico (Smer-SD) však trvá na tom, že počas druhého čítania sa nejaká forma preverenia sudcov do návrhu dostať musí, inak Smer-SD zmenu ústavy nepodporí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies