Prísnejšie podmienky pre vozidlá taxi služieb sú realitou

NETKY.SK • 2 Marec 2012, 07:57 • 2 min
Prísnejšie podmienky pre vozidlá taxi služieb sú realitou

Prísnejšie podmienky pre vozidlá taxi služieb sú realitou - Doprava Motorové vozidlá, ktoré sa využívajú ako taxíky, musia od dnešného dňa spĺňať prísnejšie kritériá pri vydávaní licencií ako doteraz. Práve dnes nadobudol účinnosť nový zákon o cestnej dop

slovakia

left justify in out

img

Motorové vozidlá, ktoré sa využívajú ako taxíky, musia od dnešného dňa spĺňať prísnejšie kritériá pri vydávaní licencií ako doteraz. Práve dnes nadobudol účinnosť nový zákon o cestnej doprave, podľa ktorého si môžu taxikári pre výkon tejto profesie zaregistrovať len auto, ktoré má najviac päť rokov odo dňa uvedenia do prevádzky, alebo najazdených maximálne 100.000 km s benzínovým motorom či hybridným pohonom, alebo 150.000 km s naftovým motorom.
      Po novom tiež platí, že vozidlami taxislužby sú už aj autá s počtom sedadiel do deväť osôb, teda takzvané mikrobusy. Veľkí prevádzkovatelia týchto služieb navyše majú povinnosť mať vo svojom vozovom parku aj vozidlo na prepravu cestujúcich, ktorých nemožno prepravovať v štandardnom vozidle taxislužby.
      Právna norma sa tiež podrobne venuje právam cestujúcich v autobusovej doprave či pokutám pre dopravcov. Tie môžu dosiahnuť až 50.000 eur v prípade, že v priebehu dvoch rokov dopravca už za priestupok nebol pokutovaný prvýkrát. Súčasne sa z nariadenia EÚ o právach cestujúcich v autobusovej doprave preberajú niektoré ustanovenia o nárokoch cestujúcich voči dopravcovi. Napríklad výška náhrady za smrť cestujúceho by tak nemala byť menšia ako 220.000 eur. V prípade straty alebo poškodenia batožiny pri dopravnej nehode bola táto suma stanovená na minimálne 1200 eur. Cestujúci, ktorý si kúpi miestenku, nebude musieť byť pripravený na nástup už skôr. Právo na zakúpené miesto mu ostáva až do času naplánovaného odchodu autobusu.
      Ako vyplýva zo sprievodného materiálu zákona, na Slovensku je v súčasnosti prevádzkovaných 1620 autobusových liniek pravidelnej dopravy. Z toho v diaľkovej doprave s trasou nad 250 km je 75 medzinárodných liniek a 38 vnútroštátnych liniek. Ostatné autobusové linky sú súčasťou prímestskej a mestskej dopravy. Týmito autobusovými linkami sa v roku 2010 prepravilo 697 miliónov cestujúcich, kým po železnici to bolo len 46,5 milióna cestujúcich.
      Platný zákon o cestnej doprave bol doteraz novelizovaný 14-krát, pričom dôvodom týchto noviel bolo najmä zabezpečenie právnej nadväznosti na medzinárodné zmluvy a smernice. Dôvodom pre najnovšiu zmenu bolo okrem iného aj rozhodnutie EÚ nahradiť nepriamu reguláciu dopravného trhu cestnej dopravy priamou.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies