Prísnejšie emisné testy prekvapivo povedú k opätovnému zväčšeniu motorov

NETKY.SK • 15 Október 2016, 08:23 • 2 min
Prísnejšie emisné testy prekvapivo povedú k opätovnému zväčšeniu motorov

PARÍŽ - Čoraz prísnejšie emisné testy v Európe v dôsledku škandálu Volkswagenu prinášajú prekvapujúci dôsledok - väčšie motory.

slovakia

left justify in out

Automobilky, ktoré strávili posledné desaťročie znižovaním zdvihového objemu motorov, aby splnili emisné normy, zrejme budú musieť podniknúť nákladný obrat. Podľa viacerých analytikov najnovšie testy v premávke poukázali na nedostatky menších motorov.

 

Ako informuje agentúra Reuters, Renault, General Motors a VW údajne uvažujú o tom, že v priebehu nasledujúcich troch rokov začnú znova vyrábať väčšie motory alebo úplne zastavia výrobu najpredávanejších malých agregátov. Ostatní výrobcovia budú pravdepodobne tento krok nasledovať.

 

Automobilky dlhé roky udržiavali krok s čoraz prísnejšími emisnými normami tým, že znižovali zdvihový objem motorov a pokles výkonu kompenzovali turbodúchadlami. Medzičasom sú trojvalcové motory s objemom do jedného litra bežné v segmente kompaktných vozidiel a niektoré modely Fiatu dokonca jazdia s dvojvalcovými motormi.

 

Tieto mini motory doteraz úspešne absolvovali testy v laboratórnych podmienkach s nereálne miernymi teplotami a nízkymi rýchlosťami. Automobilky, úrady aj ekologické skupiny vedeli, že emisie v reálnej premávke sú oveľa vyššie, no nezrovnalosťami sa nikto vážne nezaoberal. To sa ale zmení. Od budúceho roka sa emisie oxidov dusíka budú testovať realistickejšími metódami a všetky vozidlá budú musieť prísnejšie normy splniť do roku 2019. Spotreba a testy emisií oxidu uhličitého budú nasledovať o dva roky neskôr.

 

Najmenšie motory výrazne presahujú emisné normy, ak jazdia s vyšším zaťažením než v testovacích podmienkach. Horúčava z turbodúchadiel v dieselových motoroch vytvára oxidy dusíka, ktoré až 15-násobne prevyšujú limity. Benzínové agregáty zas majú vyššiu spotrebu a do ovzdušia vypúšťajú viac pevných častíc a oxidu uhoľnatého.

Automobilky momentálne mlčia, no znalci sektora poskytli niektoré podrobnosti. Napríklad, GM nevyrobí nástupcu súčasného 1,2-litrového dieselu, keď v roku 2019 uvedie na trh nový motor. Podľa informovaných zdrojov najmenší motor bude o 25 až 30 % väčší.

 

VW nahradí svoj trojvalcový 1,4-litrový diesel väčším štvorvalcovým agregátom so zdvihovým objemom 1,6 litra, ktorý bude poháňať malé a kompaktné modely, ako napríklad Polo. Renault zas údajne plánuje takmer 10-% zväčšenie svojho 1,6-litrového dieselu R9M, ktorý v roku 2011 nahradil 1,9-litrový motor. Jeho 0,9-litrový benzínový motor H4B vstrekuje palivo naviac, aby zabránil prehriatiu, čo spôsobuje vyššie emisie nespálených uhľovodíkov, pevných častíc a oxidu uhoľnatého.

 

Znalci branže tvrdia, že čistenie výfukových plynov pomocou nových technológií by bolo príliš drahé. Preto sa automobilky zbavia trojvalcov a nahradia ich väčšími motormi s vyšším krútiacim momentom pri nižších otáčkach, čím zlepšia chladenie. Zvyšovanie zdvihového objemu je podľa nich európskym fenoménom, keďže v Severnej Amerike, Číne a ďalších reformných krajinách sa používajú väčšie motory a tak majú dostatok priestoru pre znižovanie ich zdvihového objemu a emisií.

 

Analytici predpovedajú, že prísnejšie testy môžu úplne "zabiť" dieselové motory so zdvihovým objemom do 1,5 litra a benzínové pod 1,2 litra. To však prinesie väčšie výzvy pri plnení emisných limitov a urýchli rozvoj hybridných a elektrických pohonov. Podľa ich názoru automobilky nemôžu znižovať objem motorov donekonečna, je to možné len do určitého bodu. Následne budú musieť pristúpiť k alternatívnym riešeniam, najmä hybridným. V budúcnosti bude downsizing znamenať, napríklad, menší agregát v kombinácii s elektromotorom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies