Prísnejšia finančná regulácia v USA vedie k vlne fúzií a akvizícií

NETKY.SK • 23 August 2016, 08:10 • 2 min
Prísnejšia finančná regulácia v USA vedie k vlne fúzií a akvizícií

NEW YORK - Americké dozorné orgány chceli novými pravidlami zabrániť štátnej finančnej záchrane bánk, ktoré sú príliš veľké na to, aby padli. Menšie regionálne banky sa preto začali spájať, aby zvládli vyššie náklady. Paradoxne tak vznikajú v USA čoraz väčšie banky.

slovakia

left justify in out

Podľa denníka Handelsblatt fúzie a akvizície amerických bánk vlani dosiahli hodnotu zhruba 18 miliárd USD (15,92 miliardy eur), čo je najvyššia úroveň od roka 2009. A tento rok môže doterajší rekord prekročiť. V deviatich z desiatich najväčších transakcií, ktoré sa už v tomto roku uskutočnili, banky ako dôvod uvádzajú prísnejšie požiadavky dozorných úradov. Tlak dodatočne zvyšujú pretrvávajúce nízke úroky, ktoré znižujú zisky.

 

Napriek tomu analytici očakávajú, že zo súčasnej vlny fúzií a akvizícií nevzniknú finančné giganty ako v 90. rokoch, keď svetlo sveta uzreli Citigroup či Bank of America. Veľké inštitúcie majú s bilančnou sumou vyše bilióna dolárov obrovský náskok. Mnohé z menších bánk nemajú záujem dostať sa na úroveň systémovo dôležitých bánk a nechcú prekročiť hranice 10 miliárd USD, 50 miliárd USD a 250 miliárd USD, ktoré so sebou prinášajú dodatočné legislatívne požiadavky. Tie vznikli v dôsledku zmien zákonov po poslednej finančnej kríze.

 

Banky, ktoré prekročia jeden zo stanovených limitov, musia počítať s vyššími nákladmi a následne môžu pociťovať tlak, aby ďalej rástli. Napríklad, inštitúcia s bilančnou sumou 10 miliárd USD by musela veľmi rýchlo stúpnuť na 12 miliárd USD, aby pre svojich akcionárov a investorov dosiahla primeraný výnos. Niektorí analytici predpokladajú ďalšie fúzie a akvizície, ak sa úroky nezlepšia. Pokiaľ sa krivka výnosov výrazne nezlepší, rok 2017 bude ďalším rekordným rokom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies