Prísnejší zákaz šoférovania pre vodiča za alkohol

NETKY.SK • 4 November 2014, 17:42 • 2 min
Prísnejší zákaz šoférovania pre vodiča za alkohol

BANSKÁ BYSTRICA - Trest zákazu šoférovať na sedem rokov uložil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 38-ročného invalidného dôchodcu Róberta Mikušinca z tohto mesta.

slovakia

left justify in out

Zároveň potvrdil aj verdikt o prvostupňovom treste odňatia slobody na päť mesiacov podmienečne za jazdu pod vplyvom alkoholu. 

 

Mikušinca ako vodiča Škody SuperB kontrolovali policajti večer 19. júna 2012 na Mičinskej ceste v Banskej Bystrici krátko po tom, ako odišiel z reštauračného zariadenia. V dychu mu namerali vyše 1,2 promile. Mikušinec sa bránil, že auto viedla jeho priateľka, ale policajti videli, kto sedel za volantom. Po kontrole, pri ktorej fúkala i Eva, išli obaja na políciu. Tam Eva potvrdila, že auto viedol Mikušinec. Neskôr svoje tvrdenie zmenila a k šoférovaniu sa priznala, hoci v tom čase bola iba žiačkou autoškoly. Mikušinec popieral, že šoféroval, pretože mu hrozil doživotný zákaz viesť motorové vozidlá. V minulosti bol totiž už dva razy za alkohol odsúdený. 

 

Okresný súd v Banskej Bystrici Mikušinca odsúdil na päť mesiacov odňatia slobody podmienečne a na päť rokov mu zakázal viesť motorové vozidlá. Aplikáciu ustanovenia o doživotnom zákaze šoférovania v zmysle zákona trikrát a dosť odmietol. Podľa prvostupňového súdu by pre Mikušinca bol doživotný trest neprimerane prísny vzhľadom na odstup času od prvého odsúdenia v roku 1999 i na jeho invaliditu. 

 

Voči prvostupňovému rozsudku sa odvolal prokurátor i obžalovaný invalidný dôchodca. Žalobca požadoval uložiť doživotný zákaz šoférovania, Mikušinec zase chcel, aby ho odvolací súd oslobodil, alebo prípadne zmiernil trest zákazu činnosti. Dôvodil to aj tým, že má otca vo vysokom veku, ktorého vozí na rôzne lekárske ošetrenia. Auto tiež potrebuje v súvislosti s činnosťou chránenej dielne. 

 

Odvolací senát čiastočne vyhovel prokurátorovi a trest zákazu činnosti šoférovania sprísnil Mikušincovi z päť na sedem rokov. Mikušincovo odvolanie zamietol s tým, že ide o notorického porušovateľa predpisov v premávke. Priťažilo mu, že doteraz bol ako vodič dva razy potrestaný zákazom činnosti a mal viacero priestupkov voči pravidlám cestnej premávky. Odvolací súd sa stotožnil s názorom prvostupňového, že doživotný trest by bol pre Mikušinca neprimerane prísny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies