Prísnejší zákon na ochranu nefajčiarov má prísť na budúci rok

NETKY.SK • 15 November 2010, 12:41 • 2 min
Prísnejší zákon na ochranu nefajčiarov má prísť na budúci rok

Prísnejší zákon na ochranu nefajčiarov má prísť na budúci rok

slovakia

left justify in out

img

Právnu normu, ktorá by prispela k lepšej ochrane nefajčiarov, plánuje ministerstvo zdravotníctva predložiť v prvom kvartáli budúceho roku. Ako dnes ozrejmil šéf rezortu Ivan Uhliarik, novela zákona o ochrane nefajčiarov bude mať za cieľ zlepšiť ich ochranu v obchodných centrách. Dym by už po novom nemal nefajčiarov ohrozovať ani v areáloch kultúrnych zariadení.
       Lepšia má byť aj informovanosť o škodlivých dopadoch fajčenia na zdravie na tabakových výrobkoch. Priestor pre výstražné upozornenia tak dostane viac priestoru na prednej aj zadnej strane cigaretových škatuliek. Okrem toho by sa mal predaj tabakových výrobkov odsunúť v obchodoch od pokladní. Výrazne sa tiež majú zvýšiť sankcie za nedodržiavanie legislatívy. Minimálna pokuta pre prevádzkovateľov má stúpnuť z 331 eur na 3000 eur a maximálna z 3300 na 15.000 eur.
      Minister upozornil, že fajčenie sa ročne na Slovensku podpíše pod úmrtie asi 11.000 ľudí. Liečba chorôb spojených s týmto zlozvykom si okrem toho vyžiada aj finančné prostriedky vo výške 165 až 232 miliónov eur. "Dĺžka života fajčiara je o osem až desať rokov kratšia, preto je dôležité, aby sme aj kvôli našim deťom a kvôli prostrediu, ktoré dýchame, proti fajčeniu aktívne bojovali," zhrnul Uhliarik.
      Výrazné zmeny v ochrane nefajčiarov priniesla minuloročná novela zákona. Tá zaviedla povinnosť stavebne oddeliť fajčiarske časti v zariadeniach spoločného stravovania, kde sa pripravuje a podáva jedlo. V podnikoch, kde sa podávajú len nápoje, ostáva na rozhodnutí majiteľa, či pôjde o fajčiarsku alebo nefajčiarsku prevádzku. Právna norma okrem iného tiež zakázala automaty na cigarety.
      Odhaduje sa, že na Slovensku nefajčí 62 percent ľudí, zvyšok predstavujú pravidelní a príležitostní fajčiari. Počet dospelých fajčiarov v SR klesá, naopak, počet fajčiacich detí narastá. Na následky fajčenia vo svete umiera ročne asi štyri až päť miliónov ľudí. Každých desať sekúnd tak zomrie človek na ochorenie súvisiace s fajčením. Ďalších 13 miliónov trpí chronickými ochoreniami v dôsledku pasívneho fajčenia.    

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies